Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
OSIJEK

U Osijeku počeli radovi za opće dobro bez naknade

1/3
Foto: Osijek
Rasteretit će se i proračun, a sredstva za mjere socijalne skrbi moći će se preraspodijeliti onima kojima je pomoć potrebnija, kazao je Vulin

Osijek je prvi među velikim gradovima u Hrvatskoj u kojemu su počeli radovi za opće dobro bez naknade, a obavljaju ih korisnici zajamčene minimalne naknade, odnosno socijalne pomoći. Riječ je o mjeri koja je zakonska obveza jedinica lokalne samouprave, a u Osijeku je provode gradska poduzeća Unikom, Gradski prijevoz putnika (GPP), Ukop i Tržnica.

Radnike je u petak obišao zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin i tom prilikom izvijestio da je u Osijeku 420 radno sposobnih i djelomično radno sposobnih korisnika zajamčene minimalne naknade.

Najviše 90 sati

– Trenutačno su u rad za opće dobro bez naknade uključene 63 radno sposobne osobe, koje rade najjednostavnije poslove, do najviše 90 sati mjesečno, odnosno četiri sata dnevno. Cilj ove mjere je da se te osobe osjećaju korisno i da vrate društvu ono što im daje, a iskustva su dosad jako dobra. Vjerujem da će im ovo biti poticaj i prilika da se lakše vrate na tržište rada – rekao je zamjenik gradonačelnika Vulin.

– Očekujemo da će ih u idućem razdoblju biti i više jer se 140 osoba odazvalo pozivu Grada, i s njima se trenutačno pregovara. Tako će se rasteretiti i gradski proračun, a novac za mjere socijalne skrbi moći će se preraspodijeliti onima kojima je pomoć potrebnija – kazao je zamjenik gradonačelnika.

Pad nezaposlenosti

Dodao je da u Osijeku kontinuirano raste broj zaposlenih, koji je najveći u posljednjih desetak godina, te da je u veljači ove godine evidentirano 787 osoba ili 1,6 posto više zaposlenih nego u istom mjesecu prošle godine. Nezaposlenost je manja za čak 11 posto u odnosu na veljaču 2022.

Direktor osječkog Unikoma Igor Pandžić izvijestio je kako je u toj gradskoj tvrtki raspoređeno 45 osoba koje obavljaju poslove čišćenja i uređenja javnih i zelenih površina, kao i površina u osječkom zoološkom vrtu. Počeli su raditi prije desetak dana.

– Kontinuirano trebamo sezonske radnike, a zahvaljujući aganžmanu korisnika zajamčene minimalne naknade, morat ćemo ih manje tražiti – rekao je Pandžić.

Romana Kovačević, pomoćnica pročelnika za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka kazala je kako će oni koji su odbili ili se nisu odazvali pozivu Grada biti upućeni nadležnom Zavodu za socijalni rad na daljnje postupanje. Prema Zakonu o socijalnoj skrbi, postoje i izuzeci od sudjelovanja u ovom programu, a takvih je 47 osoba na području Osijeka, objasnila je Kovačević.

OSIJEK Za uskrsnice i božićnice umirovljenicima 400.000 eura Ivan Radić PROJEKTI U OSIJEKU Važno je osigurati modele priuštivog stanovanja, osobito za mlade OSIJEK ”Stabilni smo i Grad Osijek neće dizati kredite u 2023.”