Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
3321 dijete u 164 skupine

U Osijeku rekordan broj novoupisanih u vrtiće

U NOVU pedagošku godinu osječki vrtići ulaze s novouređenim prostorima, novim namještajem, novom didaktikom i stručnim kadrom
Foto: Grad Osijek
Grad Osijek je ove pedagoške godine osigurao upis svoj djeci s oba zaposlena roditelja

Osječki dječji vrtići ove pedagoške godine upisat će 3321 dijete u 164 skupine. Od toga su 1004 novoupisana vrtićarca, što je najveći broj do sada. Izvijestio je to gradonačelnik Osijeka Ivan Radić prilikom obilaska Dječjeg vrtića Tratinčica i dodao da Grad za vrtiće sada izdvaja 8,7 milijuna eura, za razliku od 2021. kada se izdvajalo 5,5 milijuna.

– Kada smo 2021. preuzeli odgovornost za vođenje grada bilo je 530 novoupisane djece. Sada ih je duplo više. Tada je bilo 130 skupina, sada ih imamo preko 160. Pametnom reorganizacijom vrtićkih prostora uspjeli smo u vrtiće upisati svu djecu s oba zaposlena roditelja, kao i onu djecu koja su na to imala zakonsko pravo, a govorimo o dobnoj skupini iznad četiri godine – poručio je gradonačelnik. Objasnio je da su renovirani i prošireni prostori u vrtićima Tratinčica, Ivančića, Krijesnica i Nevičica, čime je osigurano devet novih skupina. Preuređeno je i osječko Pučko učilište gdje je osigurano dodatnih pet skupina, kao i Pastoralni centar u Tenji gdje su još dvije nove skupine.

– Mislim da možemo biti zadovoljni, no tu nije kraj. Dobili smo sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za izgradnju triju i proširenje dvaju vrtića ukupne vrijednosti preko šest milijuna eura, od čega su više od četiri milijuna bespovratna sredstva – kazao je gradonačelnik. Dodao je i kako je od 2021. na neodređeno zaposleno 80 odgojiteljica, od kojih je ove godine samo u ljetnom razdoblju zaposleno 42.

– Posebno veseli da je njih 14 ove godine završilo fakultet pa su odmah s fakulteta dobile i radno mjesto u našim vrtićima. Sveukupno je 500 novoupisane djece više, što je ekvivalent kao da smo izgradili pet vrtića. U posljednjih 30 godina u gradu Osijeku izgrađena su samo dva vrtića – podsjetio je gradonačelnik. Napomenuo je i kako su u dječjim vrtićima Tratinčica i Pčelica sanirana krovišta, za što je izdvojeno oko 55 000 eura, te da će Grad napraviti sve da se u središtu grada objekt koji trenutačno koristi jedna privatna gimnazija također preuredi u dječji vrtić.

– Pokušavamo doći u posjed našeg objekta u Školskoj ulici. Prvostupanjski sud donio je presudu u korist grada Osijeka i sada čekamo odluku i Visokog trgovačkog suda – zaključio je gradonačelnik Radić.

Ana Mihaljević, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, kazala je da u novu pedagošku godinu ulaze s novouređenim prostorima, novim namještajem, novom didaktikom i stručnim kadrom. 

RADOVI napreduju planiranom dinamikom, a gradonačelnik Radić istaknuo je da je od devet čestica u IT parku zakupljeno njih šest, a u tijeku je i izrada pravilnika za zakup poslovnih ureda u središnjoj zgradi parka Otvorenje se očekuje sredinom siječnja iduće godine Poslovna zgrada pružit će priliku manjim IT tvrtkama da ojačaju PODVOŽNJAK rješava gorući problem prometnih zastoja u jednoj od najprometnijih ulica, takozvanoj Čepinskoj cesti Zauvijek riješen jedan od najvećih prometnih problema Novi podvožnjak u Osijeku pušten u promet prije roka Osijek bilježi rekordne turističke brojke, sve više stranih gostiju osijek Osijek bilježi rekordne turističke brojke, sve više stranih gostiju