Izbornik
Naslovnica Gradovi
U 153 odgojne skupine

U osječke dječje vrtiće upisat će 170 djece više nego lani

IZGRADNJA novog vrtića u Tenji procjenjuje se na 1,7 milijuna eura. Osigurat će mjesta za više od 100 djece u naselju u koje se posljednjih godina doseljava jako velik broj mladih obitelji
1/2
Foto: Osijek
Uz vrtić u Tenji, novi vrtići izgradit će se i na Vijencu lipa te na Uskim njivama, dok će se vrtići Latica i Sjenčica dograditi

Osječke dječje vrtiće u nadolazećoj pedagoškoj godini upisat će 3214 djece koja će biti raspoređena u 153 odgojne skupine. Izvijestio je to gradonačelnik Osijeka Ivan Radić na konferenciji za medije, održanoj u Mirnoj ulici u Tenji, na prostoru budućeg novog vrtića čija se izgradnja procjenjuje na 1,7 milijuna eura, a riječ je o jednom od pet vrtića za koje je Grad osigurao sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Novi vrtić osigurat će mjesta za više od 100 djece.

Nova zapošljavanja
– Grad Osijek je na NPOO prijavio izgradnju triju i dogradnju dvaju novih vrtića. Svih pet prijava nam je prošlo, a procijenjena vrijednost je 6,2 milijuna eura, od čega je 4,2 milijuna iz NPOO-a, a dva milijuna eura su sredstva Grada – rekao je gradonačelnik Radić.

Podsjetio je kako je Grad prošle godine prenamjenom domarskih stanova upisao 250 djece više nego godinu ranije te zaposlio 48 odgojiteljica na neodređeno vrijeme pa je svaka skupina dobila po dvije odgojiteljice.

– Ove godine planiramo upisati 170 djece više, jer smo također prenamijenili određene prostore i opremili ih didaktičkom opremom. Time smo listu čekanja smanjili s 350 djece na 180, no dokle god ima ijedno dijete “ispod crte”, ne možemo biti zadovoljni – poručio je gradonačelnik i dodao da će s novom preraspodjelom prostora zaposliti još 14 odgojiteljica na neodređeno.

– Kada ovi vrtići budu gotovi, vjerujem da ćemo riješiti problem djece “ispod crte”. Taj problem nije od jučer, već traje godinama. U proteklih 30 godina u Osijeku su se izgradila samo dva vrtića, u Višnjevcu i Sarvašu, a ako gledamo koliko smo djece više upisali u odnosu na prethodne godine, doći ćemo do izračuna da je to 15-ak grupa te da smo u ove dvije godine takoreći izgradili dva vrtića, koliko je izgrađeno u ovih 30 godina – kazao je Radić.

Posebna skupina
Ana Mihaljević, ravnateljica osječkih dječjih vrtića, napomenula je i kako će se upisati veći broj jasličke nego vrtićke djece te da je za sljedeću pedagošku godinu oformljena posebna skupina za djecu s teškoćama u razvoju, čiji je broj je iz godine u godinu u porastu.

Zadovoljstvo izgradnjom novoga vrtića izrazio je Josip Mihaljević, gradski vijećnik s područja Mjesnog odbora Tenja, koji je istaknu kako je Tenja najveći mjesni odbor na području Osijeka.

– Ovdje je vjerojatno i najveća potreba za upisom djece u vrtić. U Tenju se doseljava jako velik broj mladih obitelji, naselje postaje sve ljepše za život. Blizu smo grada i zahvaljujući Gradu Osijeku i gradonačelniku infrastrukturno se razvijamo – zaključio je Mihaljević.

Uz vrtić u Tenji, novi vrtići izgradit će se i na Vijencu lipa te na Uskim njivama, dok će se vrtići Latica i Sjenčica dograditi.

NA SVEČANOJ sjednici u Kazalištu Marina Držića uručene su nagrade za životno djelo, iznimna postignuća i za doprinos ugledu i promociji Županije Dubrovačko-neretvanska županija Plenković: ‘Županiju trebamo nastaviti cestovno povezivati’ STUDENTI RAČUNALSTVA Martin Cindrić i Branimir Frčko prezentirali su projekt Smart parking Bjelovar Savjetnik veleposlanstva SAD-a: Hrvatska je geotermalni lider u Europi, a Bjelovar prednjači Dubrovnik Uspješna prijava Grada Dubrovnika na ITU mehanizam Za strateške projekte Urbanog područja Dubrovnik 22 mil. eura