Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
OSIJEK

U osječke vrtiće upisuje se gotovo dvostruko više djece

Osijek
1/2
Foto: Osijek
Grad Osijek krenuo u izgradnju 3 nova vrtića i dogradnju još 2

U novu pedagošku godinu 2023./ 2024. u osječke dječje vrtiće upisat će se više od 1000 nove djece. Povećanje je to od 89 posto u odnosu na zatečeno stanje 2021. godine.

Pametna reorganizacija

– Kada sam prije 2 godine preuzeo odgovornost za vođenje Osijeka dočekao me je problem nedostatka mjesta u osječkim dječjim vrtićima. Naime, od hrvatske samostalnosti u Osijeku su sagrađena samo 2 vrtića. Čim sam došao u Kuhačevu 9, zajedno sa svojim suradnicima tražio sam rješenje – rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Podsjetio je da je Grad Osijek krenuo u izgradnju 3 nova vrtića i dogradnju još 2 za što je kroz NPOO osigurano 4,2 milijuna eura. Ukupna vrijednost je 6,2 milijuna eura. Novi i nadograđeni vrtići do početka 2025. donijet će više od 400 vrtićkih mjesta. No, dok se grade novi vrtići, traže se druga rješenja.

– Tako smo već prošle godine dobrom i pametnom reorganizacijom vrtićkog prostora, prenamjenom domarskih stanova i vrtićkih ateljea, uspjeli upisati čak 250 djece više. Na neodređeno smo zaposlili i 47 odgojiteljica. Ove godine smo isto tako krenuli u prenamjenu i adaptaciju prostora u 3 vrtića. Uspjeli smo zadržati prošlogodišnji broj jasličkih skupina, uspjeli smo upisati i svu djecu koja su navršila 4 godine, na što nas od ove godine obvezuje zakon. Upisali smo čak 180 djece više nego godinu ranije. U samo dvije godine osigurali smo 430 mjesta više u vrtićima. To je kao da smo izgradili 4 nova vrtića. No, pokazalo se da ni to nije dovoljno. Ostalo nam je 147 djece s oba zaposlena roditelja neupisano. Nisam se mogao pomiriti s tim, nedopustivo je da netko ostane bez posla jer ne može dijete upisati u vrtić – poručio je Radić.

Nova zapošljavanja

– I stvorili smo ne jedno, već 147 mjesta više. Našli smo prostor u Pučkom otvorenom učilištu za 5 skupina, u Pastoralnom centru u Tenji za 2 skupine, te u vrtiću u Josipovcu i u Krijesnici za po jednu skupinu. Ukupno 9 novih skupina (6 jasličkih i 3 vrtićke), tako da će sva djeca s oba zaposlena roditelja biti upisana – naglasio je gradonačelnik.

Zbog povećanog broja djece i vrtićkih skupina planira se zaposliti 33 odgojiteljice. S obzirom na situaciju na tržištu rada, to će doslovno značiti da će većina njih s fakulteta doći na posao.

– Kroz nepune dvije godine u Gradu Osijeku značajno smo povećali broja upisane djece, vrtićkih skupina, zaposlenih odgojiteljica te novca osiguranog u proračunu za rad vrtića. Tako je, primjerice, 2021. upisano 530 nove djece, a ove pedagoške godine očekujemo upis 1004 djeteta. Tada je bilo 130 vrtićkih skupina, a ove jeseni planirane su 162. Nadalje, 2021./2022. bilo je zaposleno 246 odgojiteljica, i nisu sve bile na neodređeno, a ove godine 326 odgojiteljice i sve će biti zaposlene na neodređeno vrijeme. Izdvajanja iz proračuna za Dječje vrtiće povećali smo 53 posto u dvije godine – 2021. iznosila su oko 5,5 milijuna eura, a ove godine 8,7 milijuna eura – rezimiraju u gradskoj upravi. Cijena vrtića nije se mijenjala.

Odluku kojom se utvrđuje urbano područje Osijek kao područje u kojem će se provoditi ITU mehanizam u razdoblju 2021. - 2027. proteklog je tjedna osječkom gradonačelniku Ivanu Radiću uručio ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić Urbana agenda za RH do 2030. Obnova tržnice, kompleksa Gradski vrt i uređenje Tvrđe Urednica programa festivala Ivana Šojat rekla je da program ima 55 vrsta sadržaja, za odrasle i djecu U osječkoj dvorani Gradski vrt od 24. do 28. svibnja Pisci, nove i stare knjige te radionice na Panonskom festivalu knjige IZGRADNJA novog vrtića u Tenji procjenjuje se na 1,7 milijuna eura. Osigurat će mjesta za više od 100 djece u naselju u koje se posljednjih godina doseljava jako velik broj mladih obitelji U 153 odgojne skupine U osječke dječje vrtiće upisat će 170 djece više nego lani