Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Grad osigurao stopostotno sufinanciranje najma prostora za prvu godinu

U poduzetnički inkubator Vinkovci uselilo se prvih šest stanara

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić obišao je prve stanare inkubatora i rekao da ovaj objekt ima sve potrebno za normalno poslovanje, a poduzetnicima su na raspolaganju i potpore koje je osigurao Grad

Poslije godina planiranja, gradnje, a potom opremanja i provedenog Javnog poziva za zakup poslovnog prostora, Tehnološki park Vinkovci dobio je svoje prve stanare. Vlasnik novoosnovane tvrtke DIG projekt Josip Damjanović, koji je prvi stanar Tehnološkog parka Vinkovci, rekao je da je svaka pomoć novim poduzetnicima od iznimne važnosti.

Gradski tim Pomoć gospodarstvu opravdao svoje postojanje Vinkovački obrtnici zadovoljni gradskim mjerama i pomoći

– Imamo i mogućnost poslovnog savjetovanja koje pružaju oni koji su ovdje zaposleni. Očekujem i neke dodatne poslove kad se Inkubator napuni, a bavim se projektiranjem, nadzorom, energetskim certificiranjem, vještačenjem i procjenama u graditeljstvu, odnosno obuhvaćamo cjelokupan građevinski sektor u smislu projektne dokumentacije, ishođenja akata i ostale dokumentacije – rekao je Damjanović.

Voditelj inkubatora Krunoslav Josip Čačić kazao je kako je početkom ožujka raspisan javni natječaj i poziv za iskaz interesa, odnosno ulazak poduzetnika u inkubator. Na prvi poziv prijavilo se šest poduzetnika, od toga tri poduzetne i tri uredske djelatnosti.

– Situacija s koronom se smiruje pa ljudi ponovno zovu, ponovno su zainteresirani za ulazak u inkubator, tako da se nadamo da ćemo nakon ovog drugog poziva dobiti još novih poduzetnika. Što se tiče proizvodnih djelatnosti, od ovih šest dva su krojačka obrta, a treći je agroklaster koji će imati pakirnicu proizvoda s naših OPG-ova. Što se tiče uredskih djelatnosti to su dva projektna ureda, dok treća firma ima pet djelatnosti – rekao je Čačić.

strateški projekt grada Za gradnju nadvožnjaka na Borincima 80 milijuna kuna

Pojasnio je da je Poduzetnički inkubator predviđen za smještaj novoosnovanih malih poduzeća koja tek počinju poslovati ili su u fazi razvoja te postojećih tvrtki kojima je potreban prostor i stručna pomoć kroz savjetodavne, konzultantske te administrativne usluge i edukacije. Uz suvremeno opremljenu infrastrukturu poduzetnicima su na raspolaganju i brojne usluge kreirane tako da početnicima koji imaju dobru ideju olakšaju prve korake u poduzetničkim vodama.

Prve stanare Poduzetničkog inkubatora posjetio je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je rekao da se javljaju tvrtke različitih djelokruga poslovanja, od inženjerskih do onih koji se bave uslugom, pa čak i samih proizvodnih pogona koji su već u ovoj situaciji u jednom dijelu iznajmljeni.

– Ovaj objekt ima sve potrebno za normalno poslovanje, uvjete kakve si malo koji poduzetnik početnik može osigurati, a tu su i sve one potpore koje je osigurao Grad. Poduzetnici koji uđu u poduzetnički inkubator potpisuju s Gradom ugovor i prijavljuju se u Upravni odjel gospodarstva. Time imaju osigurano sufinanciranje najma prostora za prvu godinu postojanja tvrtke u stopostotnom iznosu. Drugu godinu Grad Vinkovci sufinancira 75% cijene, treću godinu 50%, te 4. i 5. godinu 25%. Smatramo da će ovi uvjeti doprinijeti otvaranju niza novih tvrtki i uz to donijeti na desetine novih radnih mjesta – rekao je gradonačelnik Bosančić.

Unatoč krizi realizacija se projekata nastavlja Sagradit će se pet dječjih igrališta, nastavlja se gradnja knjižnice, traju radovi na Aglomeraciji