Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Razvoj infrastrukture za privlačenje novih investitora

U promet je pušten dio južne obilaznice dug oko 790 metara

Foto: Grad Zaprešić
Sljedeća faza gradnje prometnice važne ne samo za građane Zaprešića počinje već ove godine

Početkom svibnja pušten je u promet novi dio južne obilaznice Zaprešića u duljini od 786 metara, u sklopu koje je izgrađen pješački pothodnik i nadvožnjak Šibice iznad željezničke pruge. Sama obilaznica vodi od Zaprešića prema Prigorju Brdovečkom i bit će duga 6,42 kilometra, a do sada su izgrađena 2,5 kilometra koji su pušteni u promet. Novi dio prometnice otvorio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Uspješno završen projekt SING 2021 Veleučilišta Baltazar i Grada Zaprešića, pokrenut 2019. godine Studenti projektnog menadžmenta razvijali napredne projekte iz ekologije, održivog razvoja, malog i srednjeg poduzetništva te turizma

Obnovljena željeznica

– Zaprešić je jedini grad u kome s jednog mjesta gledamo novoizgrađenu obilaznicu i rekonstruiranu i moderniziranu prugu! Drago mi je što otvaramo novu fazu premještanja D225, a ova 2,5 kilometra prometnice već uvelike smanjuju prometnu gužvu u središtu grada. Do sada je investirano 120 milijuna kuna, a dodatnih 30 milijuna osigurano je za novu fazu koja kreće već ove godine. Izuzetno je važno napomenuti kako je uz gradnju ceste obnovljena i modernizirana željeznica kroz dva projekta te su ovo kapitalna ulaganja u vrijednosti od milijardu kuna u Zaprešić – rekao je ministar Butković.

Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta, koje su investitor projekta južne obilaznice, na otvorenju je izjavio da novootvoreni dio obuhvaća ne samo nadvožnjak i podvožnjak, već i dizalo kod pothodnika te bukobrane. U gradnju ove dionice uloženo je oko 50 milijuna kuna, odnosno od 2018. do danas u gradnju oko 2,5 kilometra južne obilaznice grada Zaprešića uloženo je 120 milijuna kuna.

KONFERENCIJA SMART CITIES Uvode digitalnu transkripciju sjednica Grada

Sigurnost i brzina

Vrlo zadovoljan tim projektom je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

– Početak južne obilaznice bio je još 1987., od kada su svi prestali vjerovati u projekt, no on se ostvario i to me čini izuzetno sretnim. Ona je preduvjet daljnjeg razvoja zaprešićkog kraja kojem težim – rekao je gradonačelnik Turk. Na otvorenju je bio i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji u ovom projektu vidi razvoj na županijskoj razini, a obilaznica pridonosi sigurnosti, brzini, ali i novim investicijama.

– Ulaganje velikih sredstava u infrastrukturu, predstavlja u konačnici dolazak investitora – istaknuo je župan Kožić.

Na Sveučilištu u Splitu čelnici Splitsko-dalmatinske županije održali sastanak s članovima Vlade RH Počinje cestovna infrastrukturna revolucija, potpisana tri ugovora vrijedna 171 milijun kuna

Sljedeća faza izgradnje ove prometnice važne ne samo za građane Zaprešića, već i za tranzitni i regionalni promet od Zagreba prema Republici Sloveniji kreće već ove godine. Kako je istaknuto, do kraja godine Hrvatske ceste će raspisati natječaj za gradnju daljnjih 900 metara obilaznice, procijenjene vrijednosti 31 milijun kuna.

– Kvalitetna infrastruktura garancija je za nove investicije, za ostanak ljudi na ovom prostoru, ali i garancija da će se Zagrebačka županija još brže razvijati. Ova obilaznica poveznica je Zagrebačke županije i Slovenije, odnosno jedan novi pravac za strane investitore – rekao je župan.