Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
prije tri godine u Tehničkoj školi Sisak napravili su svemirski rover

U Sekciji za svemirsku tehnologiju rade ionski motor

1/5
Foto: VL
Svima je zadatak popularizacija i razvoj nekih segmenata svemirske tehnologije koja je primjerena učenicima srednjih škola, a očekuje se da bi sekcije mogle biti osnovane u 50-ak srednjih škola

Izrada ionske lebdjelice i modela ionskog motora konkretni su ciljevi nedavno osnovane Sekcije za svemirsku tehnologiju Sisak čiji su članovi 20-ak učenika Tehničke škole Sisak, a vodi ju profesor Stevče Arsoski uz pomoć suradnika.

"Osnivanje sekcija za svemirsku tehnologiju u srednjim školama je nastavak suradnje sa stručnom udrugom Adria Aerospace Association koja je osnovana u Zagrebu sa sjedištem na Institutu Ruđer Bošković i čiji je nositelj tih aktivnosti predsjednik dr.sc. Slobodan Danko Bosanac.", kazuje nam prof. Arsoski dodavši kako je upravo Tehnička škola nositelj tih aktivnosti u RH te da je do sada, osim Siska, svemirska sekcija osnovana u još devet srednjih škola.

Gradski muzej Sisak/Ilustracija povijest grada Muzej prvi put objavio nepoznate podatke o Siščanima u 1. svjetskom ratu

Svima je zadatak popularizacija i razvoj nekih segmenata svemirske tehnologije koja je primjerena učenicima srednjih škola, a očekuje se da bi sekcije mogle biti osnovane u 50-ak srednjih škola.

Sisačka Tehnička škola odavna se bavi svemirskom tehnologijom, prije tri godine su u Tehničkoj školi Sisak napravili svemirski rover, a još 2006. su učenici Jurica Kundrata, Dino Laktašić i Tomislav Gombač izradili prvu ionsku lebdjelicu, koja je upisana kao 327. takav uspješni eksperiment u svijetu. Nakon 12 godina pauze novi učenici sada žele taj uspjeh ponoviti, no otići i korak dalje.

Foto: VL

"Učenici 2. Razreda će izraditi ionsku lebdjelicu no najkompleksniji naš projekt u ovoj školskoj godini je  izrada i razvoj modela ionskog motora. Trenutno imamo dvije ekipe koje se već bave prvom fazom, a to je projektiranje i modeliranje elemenata  modela ionskog motora u jednom od računalnih programa za 3D modeliranje.

Završna faza je planirana za ožujak i travanj, kada ekipe učenika trebaju isprintati elemente na školskim 3D printerima i složiti zamišljeni model  ionskog motora. Prvi probni pokusni rad ionskog motora  planiran je za početak svibnja.", objašnjava prof. Arsoski.

No, neće sve na tome stati. Naime, u Regionalnom centru kompetencija pri Tehničkoj školi Sisak isplaniran je i Praktikum za svemirsku tehnologiju, kao jedini takve vrste i namjene u RH.

Izožena su 52 rada učenika, a neki su završili i u kalendaru za 2019. Sisak Izložba likovnih radova u sklopu projekta Rukom pod ruku

"A mislim da takav praktikum  nema niti jedna srednja škola u Europskoj Uniji. Praktikum za svemirsku tehnologiju će biti opremljen za servisiranje i pripremanje mikro satelita za lansiranje u orbitu, ali  normalno da će  sve aktivnosti u Praktikumu biti primjerene razini znanja učenika srednjih škola.", napominje sisački profesor.

Osim tog tehničkog odjela predviđeno je i instaliranje opreme za komunikaciju sa satelitima u orbiti, tzv.  komunikacijski centar za satelite što je još jedna dodatna stručna kompetencija koju će učenici Tehničke škole Sisak steći kroz redovno školovanje u budućem Regionalnom centru kompetencija.

"Smatram da Sisak ima vrlo velike šanse i uvjete postati prvi grad i Sisačko-moslavačka  županija u kojima  će u narednih sedam godina nastati potpuno nova industrija bazirana na proizvodnji i razvoju svemirske tehnologije.", napominje prof. Arsoski. Tijekom ove školske godine se očekuje da kroz edukaciju i radionice prođe oko 300 učenika u RH , a oni bi trebali biti prvi rasadnik potencijalnih kandidata za buduće studijske programe iz područja svemirske tehnologije.

u gradskom proračunu za stipendije osigurano 600.000 kuna Grad Sisak stipendira stotinu studenata, među kojima i 32 nova