Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Reorganizacija

U Vinkovce se nakon četiri godine vraća Općinski sud

sudnica
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
Građani su potpisivali i peticiju za vraćanje suda iz Vukovara.

Nekoliko godina nakon reorganizacije sudske mreže u Hrvatskoj, koja je zahvatila i Vukovarsko-srijemsku županiju, u Vinkovce se ponovno vraća Općinski sud. Reorganizacijom iz 2014. godine Prekršajni i Općinski sud Vinkovci su ukinuti i spojeni s Prekršajnim i Općinskim sudom u Vukovaru. Tada je to objašnjeno bržim rješavanjem sudskih sporova, ali i uštedom.

Milan Kujundžić Ugovor s ministarstvom zdravstva Domu zdravlja Vinkovci 2,2 milijuna kuna za specijalizaciju

Ipak, s takvim ocjenama nisu se složili brojni građani koji su sada radi sudskih rasprava morali putovati do Vukovara iako im je sud bio nadohvat ruke. Radi vraćanja suda u Vinkovce osnovana je i Građanska inicijativa koja je prikupljala potpise građana koji su potom proslijeđeni u Ministarstvo pravosuđa.

Rezultat je izrada Nacrta prijedloga zakona o područjima i sjedištima sudova, koji je usvojila i Vlada RH, a u skladu s kojom se Općinski sud iz Vukovara vraća u Vinkovce. Tome su prethodile razne analize koje su rađene kao i provjere učinka reorganizacije iz 2014. godine i njezinih nedostataka. Obavljeni su razgovori s predstavnicima pravosudnih tijela i lokalne zajednice.

– Ta odluka iz 2014. godine o reorganizaciji sudova nije bila dobra. Radi nje su trpjeli zaposleni u sudovima, ali i građani, poduzetnici i svi drugi. Povećani su i troškovi funkcioniranja sudova, ali i odvjetnika, pa i Državnog odvjetništva. Stoga nam je drago da će se Općinski sud ponovno vratiti u Vinkovce – rekla je članica Građanske inicijative Neda Brčić.

Vinkovačke jeseni Započele pripreme 53. Vinkovačke jeseni održat će se od 7. do 16. rujna pod geslom 'Pregršt istine'

Prema usvojenom Nacrtu zakona Općinski sud Vinkovci pokrivat će područja gradova Vinkovci, Županja i Otok kao i općina Andrijaševci, Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Gradište,Gunja, Ivankovo, Jarmina, Markušica, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci, Štitar, Tordinci, Vođinci i Vrbanja.

Zadovoljan usvojenim Nacrtom zakona je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, koji je i sam potpisao peticiju za vraćanje suda u Vinkovce.

– Hvala svima koji su potpisali peticiju za vraćanje suda u Vinkovce, a posebno okupljenima oko Građanske inicijative za izmjenu Zakona o područjima i sjedištima sudova gdje smo zajedničkim naporima uspjeli vratiti sud u Vinkovce gdje mu je i mjesto – rekao je Bosančić.

Dodao je i kako se reorganizacijom 2014. godine nije razmišljalo o posljedicama koje će takva odluka proizvesti i koliko će zapravo utjecati na život građana ovog područja. 

Vinkovačke jeseni poželjna destinacija Turistička zajednica završila s procesom brendiranja Vinkovaca Vinkovci neovisni od dnevne politike Osnovana građanska inicijativa 'Volim Vinkovce' škola Novi projekt u Vinkovcima Kamo nakon nastave: 'Šareni boravak' za đake čiji su roditelji na poslu