Završnica Grand Gourmeta 2017., međunarodnog natjecanja konobara, barmena, barista, konoba i restorana u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija koje se održavalo protekla tri dana u hotelu Meteor u Makarskoj, bila je u znaku Cetinske krajine i Sinjske Alke.
Preko stotinu natjecatelja iz Hrvatske i još sedam zemalja, uživalo je prvo u prezentaciji “55 vrsta gina” splitskog koktel-majstora Jure Vojkovića. Njemu se pridružio i Dušan Janjatović, šesterostruki prvak Hrvatske u disciplini flaire - pravljenju koktela uz žongliranje barskim priborom, koji je pred okupljenima demonstrirao svoje vještine.
Uslijedila je Večer Cetinske krajine s proglašenjem pobjednika Grand Gourmeta 2017. Jure Vojković tom je prigodom predstavio autorski koktel “Alkar” kojim je oduševio nazočne.
– Zalažem se da Alkar, kao naš autohtoni koktel uđe u ponudu ugostiteljskih objekata širom Hrvatske – kaže Vojković. Tom prigodom brojni gosti mogli su kušati najpoznatije sinjske specijalitete poput sinjskih arambaša i uštipaka, ali i hrvaštinu i maraštinu, poznata vina sinjskog kraja.
Gastronomsko odredište
Ekipa makarskog hotela “Meteor” proglašena je prvom na ovogodišnjem natjecanju restorana, a kuharska ekipa makarske konobe Kalalarga prvi su u natjecanju konoba. Obje ove makarske ekipe vode veliki majstori i ljubitelji svoga posla, koji su uz to i rođaci. Chef kuhinje u “Meteoru” i najzaslužniji za pobjedu je Damir Tomaš, a u “Kalalargi” njegov rođak Mario Tomaš koji je svoje kuharsko umijeće brusio pod paskom gastro pisca Veljka Barbierija.
Drugoplasirani u konkurenciji restorana je “Monogram” iz Banja Luke koji vodi nagrađivani chef Dragan Šljivić. Treće mjesto je osvojio fakultetski restoran “PMF” iz Novog Sada. U konkurenciji konoba drugo mjesto osvojila je konoba “Mario” iz Rogoznice, a Grand Prix nagrada je otišla prošlogodišnjim pobjednicima - ribljem restoranu “Boko” iz Đevđelije u Makedoniji. Restoran “Hum” iz Komiže i njihov kuhar Veljko Lipsanović dobili su nagradu za najbolje jelo od tjestenine, ekipa restorana makarskog hotela “Dalmacija” za najbolju atmosferu za stolom, a rogoznički “Atrium” za serviranje hrane.
Osječanin Matija Matijaško osvojio je prvo mjesto na natjecanju barista u kojem demonstriraju svoje vještine pravljenja kave i napitaka na bazi kave. Ukupni pobjednik natjecanja barmena je Dubrovčanin Leo Bautović.
Ovo je treće izdanje Grand Gourmeta, kada na izmaku turističke sezone Makarska postaje gastronomsko središte.