Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanec
Druga sjednica Savjeta mladih Varaždinske županije

Učili kako rješavati probleme mladih

Savjet mladih Varaždinske županije
1/3
Foto: Grad Ivanec
Skup je održan u Gradskoj vijećnici Ivanec, a odazvalo mu se više od 20 sudionika iz devet gradskih i općinskih savjeta mladih

Savjet mladih Varaždinske županije je u suradnji sa Savjetom mladih Grada Ivanca organizirao 2. sjednicu Mreže savjeta mladih Varaždinske županije. Skup je održan u Gradskoj vijećnici Ivanec, a odazvalo mu se više od 20 sudionika iz devet gradskih i općinskih savjeta mladih.

Ivanec Ivanec Itas Prvomajska želi proizvoditi vojni program

Nakon pozdravnog govora domaćina sjednice, predsjednice ivanečkog Savjeta mladih Maje Ferenec Kuća, svima nazočnima obratila se dogradonačelnica Ivanca Lidija Kozina te im poželjela uspjeh u radu i poručila mladima da se bore za svoje interese. Na početku sastanka predsjednik županijskog Savjeta mladih Lovro Lukavečki okupljenima je prezentirao analizu stanja savjeta mladih u našoj županiji te pritom iznio podatke o broju osnovanih savjeta, njihovim aktivnostima i suradnji.

Potom su predstavnici savjeta gradova i općina prezentirali probleme s kojima se susreću u svom radu te su, između ostalog, istaknuli slabiji odaziv članova savjeta mladih na sjednice, neinformiranost dionika o radu i djelokrugu savjeta te nepovoljne odnose s udrugama mladih i za mlade.

Osnovan Klub mladih u Ivancu Osnovan Klub mladih Prvi Pub quiz u Ivancu

Drugi dio sjednice bio je posvećen predavanjima gostiju.

Marko Kovačić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu predstavio je načine proaktivnog djelovanja prema mladima. Mario Žuliček iz Udruge gradova upoznao je sudionike s procedurom osnivanja savjeta mladih dok je dogradonačelnik Lepoglave Hrvoje Kovač govorio o problemima prilikom osnivanja, a kasnije i aktivnostima savjeta mladih u praksi.

Završni dio konferencije bio je rezerviran za rad u grupama koji je imao za cilj detektiranje ključnih problema u praksi i pronalaženje rješenja koja će potaknuti osnivanje savjeta mladih u jedinicama lokalnih samouprava u našoj županiji.

Nakon rada u grupama, članovi Mreže donijeli su strategiju djelovanja kojoj je cilj uključivanje mladih u procese donošenja odluka kroz poticanje osnivanja savjeta mladih na lokalnoj razini. To se planira postići održavanjem edukacija ne samo članova savjeta, već i članova JLS-ova zaduženih za savjet mladih, zatim predstavljanjem savjeta mladih i njihovog djelokruga djelovanja u školama, predstavljanja kroz različite medije i prezentiranjem primjera dobrih praksi u okviru djelovanja savjeta mladih.

Kiparenje motornom pilom 2018. u povodu dana grada Umjetnici pokazali svoje umijeće kiparenja motornom pilom