Izbornik
Naslovnica Gradovi Udruga gradova
Mišljenje na propise o najmu stanova

Udruga gradova: Na neprihvatljiv način 'raspolaže' se lokalnim proračunima

Zagreb ulica stanovi
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL/Ilustracija
Iz Udruge gradova ističu da su u svom očitovanju ponovili ranije istaknuta stajališta i primjedbe

Udruga gradova očitovala se na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova te je očitovanje uputila nadležnom Ministarstvu.

- I ponovno, kao i nebrojeno puta do sada, bili smo prinuđeni ukazati da se na neprimjereni i neprihvatljivi način “raspolaže” lokalnim proračunima - poručuju iz Udruge. Ističu da su u svom očitovanju ponovili ranije istaknuta stajališta i primjedbe.

- Očitovali smo se i na čitav niz odredaba Zakona s kojima se niti danas, u prosincu 2016. nikako ne možemo usuglasiti jer ih ocjenjujemo neprihvatljivima i štetnima po lokalne jedinice. U prvom redu to su svi prijedlozi izmjena i dopuna Zakona koji jedinicu lokalne samouprave stavljaju u nepovoljniji položaj u odnosu na postojeće odredbe Zakona o najmu stanova. Predloženim izmjenama i dopunama Zakona financijski teret koji su do sada snosili najmodavci stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci treba preuzeti Republika Hrvatska u dijelu koji se odnosi na stanove koje kao zaštićeni najmoprimci koriste hrvatski branitelji, a jedinice lokalne samouprave tek u dijelu koji se odnosi na zaštićene najmoprimce koji su korisnici stalne socijalne pomoći - stoji između ostalog u očitovanju Udruge gradova. 

Cijelo očitovanje na Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o najmu stanova Udruge gradova možete pročitati ovdje.