Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Grad Pula podijelio višejezične edukativno-informativne letke

Upozorenje građanima i turistima – galebove klaukavce nemojte hraniti

Populacija galebova drži se pod kontrolom tako da se u gnjezdištima prava jaja zamjenjuju lažnima
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Populacija galebova drži se pod kontrolom tako da se u gnjezdištima prava jaja zamjenjuju lažnima.

Galebe klaukavce ne smije se hraniti. Posude za odlaganje otpada moraju biti prikladne i zatvorene. Smeće se ne bi trebalo odlagati u vrećice koje ostavljene vani u ranim jutarnjim satima postaju galebovima hrana – poruke su na trojezičnim informativno-edukativnim lecima koji su podijeljeni svim mjesnim odborima u gradu Puli te se putem Turističke zajednice grada Pule s istima upoznaje iznajmljivače i druge subjekte da se čim više osvijesti građane i goste kako otkloniti negativne posljedice utjecaja galebova i smanjiti njihov boravak i zadržavanje na javnim urbanim površinama budući da, uz ostalo, raznoseći otpad stvaraju ružnu sliku grada.

Vrijednost radova je 54,167.565,23 kuna s PDVom Investicija gradnje školske zgrade financira se iz kredita U Medicinskoj školi Pula u jednoj smjeni moći će biti 400 učenika

Provodi se od 2011.

– Podjelom letaka i edukacijom Grad Pula želi utjecati na smanjenje populacije galebova u gradu. Upoznavanjem javnosti, a u vrijeme turističke sezone posebno turista, o karakteristikama galeba klaukavca i načinu njegove prehrane i ponašanja u urbanim sredinama, osvješćujemo i educiramo građane kako smanjiti negativne posljedice koje uzrokuju galebovi, a želimo izbjeći i moguće neželjene napade na ljude koji se znaju događati posebno kada gradom hodaju s hranom u ruci. Kroz pravovremene intervencije od strane Grada Pule putem provođenja gradskih odluka u pogledu zabrane hranjenja životinja, te od strane Veterinarske bolnice Poreč koja provodi projekt “Kontrola i suzbijanje galeba klaukavca i procjena prekomjerne populacije za zdravlje ljudi”, doprinosimo znatnim pozitivnim pomacima – istaknula je Elvira Krizmanić Marjanović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule.

Leci sadrže osnovne informacije o galebu klaukavcu te kontakt-informacije Veterinarske bolnice Poreč čiji je tim stručnjaka, u suradnji s Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, osmislio projekt “Kontrola i suzbijanje galeba klaukavca i procjena prekomjerne populacije za zdravlje ljudi”, a koji se provodi još od 2011. Projekt, kojemu se priključio Grad Pula, ima za cilj smanjiti populaciju galebova i njihovo vraćanje iz urbanih sredina u prirodna staništa, odnosno otoke i hridi, a time se ujedno djeluje i na zdravlje ljudi s obzirom na to da galebovi mogu biti prijenosnici raznih bolesti. Sve se aktivnosti provode sukladno Zakonu o zaštiti životinja i Zakonu o zaštiti prirode te su odobrene od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Naime, populacija galebova se drži pod kontrolom tako da se u gnjezdištima zamjenjuju prava jaja lažnima.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić Intervju Boris Miletić, gradonačelnik Pule: Pula je u 14 godina uspješno prošla tranziciju iz vojnog u jedan od najboljih gradova za život i rad u nas

Odobrilo ministarstvo

Budući da na tom gnjezdištu neće biti podmlatka, galebovi se sele i odlaze u potragu za drugim mjestom. Metodom postavljanja lažnih jaja koriste se i neki veliki mediteranski i sredozemni turistički centri i velike luke budući da je ova metoda uspješna. Postupak zamjene lažnih jaja obavlja se tijekom ožujka, travnja i svibnja, odnosno u periodu dok ptića još nema u kontroliranim uvjetima. Kada se ptići izlegnu gnijezdo se više ne smije dirati niti se smije na bilo koji način intervenirati.

Ptice koje leže na jajima izuzetnosu tihe i mirne, a kada se izvale iz jaja ptići, postaju glasne i agresivne jer brane svoja gnijezda. Galebovi dugo žive, prosječno 25-30 godina, a mogu i dulje. Iznimno su mobilni, dobri letači, jake ptice koje u našem podneblju nemaju prirodnih neprijatelja. Gotovo tijekom čitavog vijeka su reproduktivni te godišnje polažu u gnijezdo 1-3 jaja. Ako se jaja unište polažu nova i to obično jedno više zbog prilagodbe i dominacije u prostoru, stoga valja biti uporan i ustrajati na lažnim jajima koja ne prepoznaju. Činjenica je i da ove ptice jakim kljunom, u napadima na ljude u urbanom prostoru, mogu ozbiljno ozlijediti pojedince, posebno djecu. Projekt, osim zaštite zdravlja, ima i ekološki aspekt u smislu reguliranja prirodne ravnoteže jer je populacija galeba na području Istre narasla.

Opatija Popularna plaža uređena, od četvrtka se otvara za kupanje

Od kako su zatvoreni deponiji još ih se više zamjećuje u urbanim sredinama, češće napadaju ljude i manje životinje. Zbog svega u Puli, kao i u ostalim gradovima i općinama u Istri, koji su zajedno s turističkim zajednicama i subjektima iz područja turizma uključeni u projekt, raznim aktivnostima djeluje se na smanjenju boravka i zadržavanja galebova na javnim urbanim površinama.