Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Urbanistički iskorak

Uredit će se jedinstveni Muzejski trg u gradskoj jezgri

Oronula kuća na adresi Esterova 19 uskoro će dobiti novo ruho
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
U projekt je uključen objekt Muzeja grada Koprivnice, kuća Malančec i neobarokna kuća s početka 19. stoljeća na adresi Esterova 19

U Koprivnici je predstavljen projekt “E19 za Muzejski trg”, koji uključuje zgradu Muzeja grada Koprivnice, kuće Malančec i neobarokne kuće s početka 19. stoljeća na adresi Esterova 19 nasuprot župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog. Za nekoliko godina Koprivnica bi trebala dobiti prekrasan Muzejski trg, a prvi je korak ugovor potpisan između Muzeja, Grada i projektanata nakon što su riješeni imovinsko-pravni odnosi za zgradu u Esterovoj 19, budućem upravnom središtu Muzeja.

Podravka Rastu prihodi i plaće Sedam koprivničkih tvrtki u 'top 10' izvoznika

– Danas djelujemo na više gradskih lokacija, što je problem, a nakon što se ekipiramo na jednom mjestu, uvjeren sam kako ćemo biti još efikasniji u poslovanju. Esterova 19 je zamišljena od početka kao muzejska uprava, a zahvaljujući Gradu riješena su imovinska pitanja i konačno možemo krenuti u realizaciju obnove ove građanske kuće koja će biti reprezentativni objekt na budućem Muzejskom trgu – napominje Robert Čimin, ravnatelj Muzeja.

U tijeku je projektiranje energetske obnove zgrade Muzeja u sklopu projekta RefurbCulture, dovršena je i za prijavu na natječaj spremna sva potrebna dokumentacija za kuću Malančec, spoj građanske kuće i ladanjske vile koju je dao sagraditi odvjetnik dr. Matija Malančec, koji je poslije postao i gradonačelnik. Oporučno je kuću, zajedno s vrijednom zbirkom, ostavio Muzeju.

Grad kakav želimo

– Muzejski trg inicijativa je za koju smo sigurni da čini novi urbanistički iskorak u životu grada Koprivnice i pokazuje viziju i smjer u kojem želimo da naš grad ide, osobito kada govorimo o samoj jezgri centra grada. Hvala svim projektantima, obrtnicima koji su se uključili u ovaj projekt koji pokazuje da, kad okupimo politiku, gradsku upravu, naše kulturne ustanove, projektante i obrtnike, možemo napraviti veliku stvar za naš grad i građane – ističe gradonačelnik Mišel Jakšić i dodaje da je to prvi korak u smjeru stvaranja Muzejskog trga. Glavni inicijator pokretanja projekta je Muzej grada Koprivnice. – Esterova 19 je građanska kuća koja svojim krasnim pročeljem zaslužuje obnovu, a Muzej je tu da s Ministarstvom kulture, konzervatorima zaštiti takve objekte. Imali smo dosta problema oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, no zahvaljujući Gradu i vlasniku pronašli smo model rješenja – kaže Čimin.

Tara Knežević Uspjeh gimnazijalke 'Obrazovanje treba reforme i promjene, previše je štrebanja'

Postoje tri modela obnove objekta, od cjelovite obnove u obliku kakav je sada, do djelomične rekonstrukcije sa zadržavanjem pročelja i novim stražnjim dijelom, dok je treće rješenje potpuno novi, zamjenski objekt.

Projektni zadatak pokazat će koji od ova tri rješenja je najbolji.

Projektanti s područja grada Koprivnice besplatno će, kako je rečeno, odraditi potrebnu projektnu dokumentaciju, a nositelj će biti tvrtka Coart koja ima dopuštenje za rad na kulturni dobrima, što je i jedan od uvjeta. Procijenjena vrijednost tih radova je oko 200.000 kuna.

Prvo izrada 3D modela

Nakon što projekt završi, znat će se i koliko će stajati sama rekonstrukcija objekta u suradnji s koprivničkim obrtnicima.

Rok za izradu projektnog zadatka, konzervatorskog elaborata i 3D modela trenutačnog stanja je 15. lipnja, a izrada projektne dokumentacije 10. rujna ove 
godine.

Snimanje filma Uspjeh Film Koprivničanke Karle Lulić u Hollywoodu Renato Labazan Najava Renesansnog festivala Umjesto torture glavna tema – tajne željeza