Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
OSIJEK

Uskrs u Osijeku uz bogatstvo običaja i 2000 porcije fiš-paprikaša

1/3
Foto: Osijek
Grad Osijek više od 20 godina organizira preduskrsnu manifestaciju “Šarana jaja bojama grada” – jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj koja prikazuje raznolikost i bogatstvo korizmenih i uskrsnih običaja

Na Veliku subotu svoje uskrsne običaje i tradicijsku gastronomiju na Trgu slobode u Osijeku predstavile su udruge nacionalnih manjina i čuvara tradicije iz grada Osijeka i okolice. Grad Osijek više od 20 godina organizira preduskrsnu manifestaciju “Šarana jaja bojama grada” – jedinstvenu manifestaciju u Hrvatskoj koja prikazuje raznolikost i bogatstvo korizmenih i uskrsnih običaja Osijeka te cijele Slavonije i Baranje.

Izuzetno ponosni

– Drago mi je da se okupio velik broj ljudi, a osobito mi je drago vidjeti da su se okupile cijele obitelji, od najmlađih do najstarijih. Osijek je grad s velikim brojem nacionalnih manjina, na što smo izuzetno ponosni. Ovdje je 21 izlagač, sudjeluju razna društva nacionalnih manjina, udruge i OPG-ovci i drago mi je da su građani to izuzetno dobro prihvatili – rekao je u subotu gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Naglasio je da ova manifestacija doprinosi izvrsnoj turističkoj sezoni u Osijeku.

– Prošla sezona bila je najbolja u povijesti, a u ovoj već u prva tri mjeseca imamo čak 30 posto bolje rezultate od prošle godine. Brojke su uistinu ohrabrujuće – poručio je gradonačelnik.

Na središnji osječki trg stigli su i Moto zeke, a ove su manifestacije privukle brojne Osječane i njihove goste.

– U svjetlu najvećeg kršćanskog blagdana ne treba zaboraviti na poziv da budemo solidarni i brinemo o onima kojima je pomoć najpotrebnija – poručio je gradonačelnik Radić.

U blagdanskom duhu Osijek je živio danima prije Uskrsa. Već tradicionalno, na Veliki petak Grad Osijek organizirao je veliko blagdansko druženje uz porciju fiš-paprikaša. Trg Svetog Trojstva u baroknoj Tvrđi bio je pun Osječanki i Osječana te ispunjen mirisima omiljene slavonsko-baranjske delicije.

Posluživanju obroka i zajedničkom blagovanju pridružio se i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić sa zamjenicima i suradnicima.

– Nakon zajedničkog blagovanja fiša na Badnjak drago mi je da se velik broj sugrađana okupio i na Veliki petak, na obnovljenom Trgu Sv. Trojstva, koji za ovakve prigode postaje dnevni boravak svih Osječana. Zajedno s najboljim majstorima kotlića osigurali smo 2000 porcija fiša sa željom da se svi podružimo – rekao je u petak gradonačelnik Ivan Radić.

Briga o bližnjima

Poručio je kako za Uskrs treba voditi brigu o bližnjima, ali i onima u potrebi, pa podsjetio da Grad Osijek ni ove godine nije zaboravio na svoje umirovljenike, socijalno potrebite građane i beskućnike.

– Za uskrsnice, koje su već podijeljene, ove smo godine u proračunu osigurali 200 tisuća eura. Osmislili smo i mnogobrojne programe, od Uskrsnog tramvaja s GPP-om i GISKO-om, do predstavljanja hrvatske uskrsne tradicije i gastronomije, ali i običaja nacionalnih manjina, koje će se održati sutra. Također ćemo u 12 sati dočekati Moto zeke, a ponedjeljak je rezerviran za ZOO vrt gdje će biti najveće gnijezdo. Želimo okupiti sve generacije, od baka i djedova do unuka, i nadamo se da će nam se pridružiti što veći broj sugrađana – kazao je gradonačelnik i zaželio sretan i blagoslovljen Uskrs.

Za kulinarski dio i ove je godine zadužena bila udruga Majstori kotlića Slavonije i Baranje, koja je u 10 kotlića od 70 litara pripremila 2000 obroka fiš-paprikaša, za što je utrošeno 350 kg šarana. Za ovogodišnji blagdanski fiš u proračunu je osigurano 4000 eura.

Prigodni paketi za obitelji u potrebi pred Uskrs "Želimo da Uskrs svi proslave dostojanstveno" Bogat program manifestacije Uskrs u Osijeku Uskrsni tramvaj, gnijezdo u ZOO-u, izložba oldtajmera, Moto zeke... Pokrenuta Inicijativa 4 grada OSIJEK Inicijativa 4 grada – platforma za suradnju najvećih gradova