Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
SUNČANA ELEKTRANA U KOPRIVNICI

Ušteda na struji u tri mjeseca veća od 50 posto

sunčana elektrana
Foto: Komunalac Koprivnica
Solarna elektrana koju je postavio Komunalac 10. srpnja dobila je potvrdu za trajni rad

Gradonačelnik Mišel Jakšić i predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec obišli su prošli tjedan novi sustav sunčane elektrane. Sunčana elektrana, koju je postavila tvrtka Elektrokem iz Sesveta, puštena je u probni rad 10. svibnja, a 10. srpnja dobila je potvrdu za trajni rad od HEP opskrbe i od tada službeno i radi.

Riječ je o solarnoj elektrani čija je vrijednost oko 103.000 eura, a prostire se čitavom krovnom površinom komunalnog sektora i skladišta u kompleksu Komunalca u Mosnoj ulici u Koprivnici. Ukupno su postavljena 292 fotonaponska panela, a procjena godišnje proizvodnje električne energije Sunčane elektrane Komunalac iznosi 143.021 kilovatsat.

Ušteda potrošnje električne energije za dva mjeseca i 20 dana iznosi 3273 eura, otkrili su u Komunalcu. Samo do sada, u ljetnim mjesecima, potrošnja električne energije smanjena je za više od 50 posto, a procjena je da će se za pet-šest godina isplatiti cijela investicija.

Također, prikaže li se proizvodnja prikazuje preko uštede CO2, Sunčana elektrana Komunalac kao obnovljivi izvor električne energije smanjit će emisiju CO2 za 24,25 tona godišnje.

Grad Koprivnica pak gradi sunčane elektrane na krovovima škola, i to putem projekta One Sun Connecting North koji podupire Norveška. Vrijednost projekta je nešto više od milijun eura, od čega su 854.000 eura bespovratna sredstva, a investicijski troškovi su 776.000 eura te se taj iznos odnosi na gradnju solarnih elektrana. U okviru projekta, Koprivnica će sagraditi tri fotonaponske elektrane, i to na Osnovnoj školi "Braća Radić" snage 60 kilovata, na Osnovnoj školi "Antun Nemčić Gostovinski" snage 30 kilovata te na Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Podravsko sunce" također od 30 kilovata.

Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Koprivnicu iznosi oko 123.000 eura, od čega je više od 104.000 eura bespovratnog novca. Projekt će rezultirati procijenjenom godišnjom proizvodnjom od blizu 1000 megavatsati električne energije i smanjenjem godišnjih emisija CO2 od oko 156 tona. 

NA BUDUĆEM gradilištu gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i direktor Poslovne jedinice Hrvatskih cesta Varaždin Davor Bobičanec obratili su se medijima Počinje gradnja novog rotora na frekventnom križanju u Koprivnici Ovaj rotor izuzetno je važan s pogleda prometa i sigurnosti te da se riješi ulaz u grad Martina Dalić s Mišelom Jakšićem Koprivnica Nema više da radnici koji rade rame uz rame imaju različitu plaću Grade se tri nova rotora, dva dječja vrtića i škola na području grada