Izbornik
Naslovnica Gradovi
Svaka stara svjetiljka mijenja se LED svjetiljkom

Uštedom energije financira se novi sustav javne rasvjete

UKUPNA VRIJEDNOST ugovorene usluge iznosi, kako kažu u Gradu, 1,5 milijuna eura plus PDV, a projekt se u potpunosti financira putem ESCO modela
Foto: Grad Jastrebarsko
Sve će svjetiljke uskoro biti zamijenjene energetski učinkovitim LED rasvjetnim tijelima

Na području grada Jastrebarskog sve će svjetiljke javne rasvjete uskoro biti zamijenjene energetski učinkovitim LED svjetiljkama, a ovaj se projekt financira energetskim uštedama, najavljuju u Gradu. Dio je to projekta kojim će se modernizirati postojeći sustav u svim naseljima, i to po načelu "jedan za jedan", odnosno svaka stara svjetiljka mijenja se LED svjetiljkom, dok će se u gradu postaviti nove svjetiljke na svaki stup javne rasvjete.

Radovi su počeli pa neka od naselja već imaju potpuno novu rasvjetu, a sama provedba trajat će nekoliko mjeseci, tijekom kojih će sve svjetiljke biti zamijenjene.

Za zeleni razvoj
– Grad Jastrebarsko ovim projektom nastavlja politiku održivog i zelenog razvoja, a nastojimo i maksimalno koristiti vanjske izvore financiranja kad god je to moguće kako bismo proveli što više infrastrukturnih projekata važnih za naš grad i građane. Zamjena sustava javne rasvjete poboljšat će kvalitetu života u naseljima, povećati razinu sigurnosti u prometu, a najvažnije je reći da se sve to financira kroz uštede energije, bez dodatnog opterećenja za gradski proračun, odnosno građane Jastrebarskog – kaže o projektu gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel te naglašava kako se ovim projektom mijenjaju postojeće svjetiljke, a daljnja izgradnja sustava javne rasvjete nastavit će se nakon provedbe projekta.

Zamjenom zastarjele i neadekvatne rasvjete suvremenim rasvjetnim tijelima postići će se, objašnjavaju, zadovoljavajuća rasvijetljenost i znatno smanjiti potrošnja električne energije te emisija ugljikova dioksida.

Sigurniji promet
Ukupna vrijednost ugovorene usluge iznosi, kako kažu u Gradu, 1,5 milijuna eura plus PDV, a projekt se u potpunosti financira putem ESCO modela, odnosno Grad pružatelju usluge koji je odabran nakon provedenog postupka javne nabave (Petrol d. o. o.) plaća mjesečnu naknadu na temelju ušteda na električnoj energiji. Realizacijom ovog projekta Grad Jastrebarsko godišnje će smanjiti potrošnju električne energije za više od 75 posto, čime će se, napominju, pokriti svi troškovi provedbe projekta. Podsjetimo i da je pri samom kraju projekt kojim se europskim sredstvima sanira velik broj prometnica na području Grada Jastrebarskog, koji je u ovu svrhu povukao više od 12 milijuna eura. Tako se podiže razina kvalitete prometne infrastrukture u Jastrebarskom, gdje će prometovanje uskoro biti puno sigurnije, ističu u Gradu Jastrebarskom najavljujući nove investicije.

U Galerija Trumbetaš otvorena je izložba "Ja sam snaga" autora Vjekoslava Skledara, lijevo, u organizaciji udruge Nismo same. Ivana Kalogjera, predsjednica udruge, u sredini, i Krešimir Ačkar, desno Onkološke pacijentice kroz fotografske portrete Zadaća nam je da destigmatiziramo rak dojke. Snaga je u nama PREPOZNATA KVALITETA Domaće rajčice uvrštene su među 50 najpriznatijih proizvođača sorti cherry i cocktail u svijetu Na jezeru Kipišće održala se manifestacija posvećena Rajskim rajčicama iz Svete Nedelje Uz delicije Nekićevih dočekano ljeto na festivalu Paradajz from Paradise OSIM KRUŽNOG TOKA u Ždralovima je u posljednjih nekoliko godina napravljena kanalizacija, energetski je obnovljena škola... Nekada kaljuža, a danas predgrađe Uređuje se bjelovarski kružni tok kojim prođe 22.000 vozila na dan