Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec
Najesen u čakovečkim osnovnim školama

Uvode riječki model građanskog odgoja

škola
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
Prema tom modelu, nastava građanskog odgoja i obrazovanja održava se jednom tjedno, ukupno 35 sati godišnje, a u Čakovcu bi se od iduće školske godine provodila u 5. i 6. razredima

U čakovečkim osnovnih školama u planu je uvođenje tzv. riječkog modela građanskog odgoja i obrazovanja, izvannastavne aktivnosti koja nije dio redovne nastave, pa se samim time ne ocjenjuje, a djeca je pohađaju dobrovoljno. Prije početka nove školske godine u školama će se provesti anketa među učenicima i roditeljima.

Ugovor za Dom zdravlja u Čakovcu Međimurje Za završnu fazu izgradnje Doma zdravlja 13,6 milijuna kuna

Prema tom modelu, nastava građanskog odgoja i obrazovanja održava se jednom tjedno, ukupno 35 sati godišnje, a u Čakovcu bi se od iduće školske godine provodila u 5. i 6. razredima. Sve redovne čakovečke osnovne škole i Centar za odgoj i obrazovanje već imaju neki oblik građanskog odgoja, a novim modelom učenici dobili bi i gotov priručnik, a učitelji razrađen program. Obrađivat će se teme poput ljudskih prava, demokratskih procedura, zdrave prehrane, društvenih mreža, financijske pismenosti, zaštite okoliša, volontiranja i dr.

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i pročelnik David Vugrinec boravili su u službenom posjetu Gradu Rijeci kako bi se upoznali s njihovom modelom uvođenja nastave građanskog odgoja i obrazovanja u više razrede. Projekt se tamo provodi od prošle školske godine, a potaknut je istraživanjem maturanata provedenom kod maturanata prije tri godine, koje je pokazalo izuzetno nisu razinu političke pismenosti, postojanje nedemokratskih stavova, netolerancije, i što je možda najalarmantnije - nedostatkom znanja i vještina potrebnih za svakodnevni život. Razradili su program i izradili priručnik za učenike 5. i 6. razreda, a izrađen je i kurikulum. Nakon završetka eksperimentalne godine provedbe, čak 96,1 posto učenika bilo je zadovoljno temama i načinom na koji su obrađene, a statistički su izmjerene značajne razlike nakon samo jedne godine provedbe.

Čakovec obrazovanje Čakovec Osposobljavanje 63 osobe za deficitarna zanimanja