Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Razgovor s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem

Važno je osigurati budućnost mladima

Ivan Bosančić
Foto: Grad Vinkovci
Provodi se 15 projekata vrijednih više od 400 milijuna kuna, kaže gradonačelnik i kao najveći ističe poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture u iznosu 135 milijuna kn

Ono što je ujedinilo grad zasigurno je povratak Općinskog suda u Vinkovce – kaže Ivan Bosančić i dodaje da ga to čini iznimno ponosnim.     

Prije nešto više od godinu dana preuzeli ste funkciju prvog čovjeka Vinkovaca. Kako ocjenjujete proteklu godinu?

Optimističan sam i vjerujem kako je najgore prošlo. Provodimo 15 projekata čija je ukupna vrijednost veća od 400 milijuna kuna. Teško je na mjestu prvog čovjeka grada reći jeste li zadovoljni, jer ja mislim da uvijek možemo i moramo više. Često ovisim o državi i odlukama koje ne donosim samostalno, znamo da je većina sredstava ipak u središtu i male lokalne sredine moraju voditi veliku borbu da bi privukle investicije i ulagače, to je posao i bitka koju moramo dobiti. Ponosan sam na našu ministricu Gabrijelu Žalac i ona nam puno pomaže, savjetodavno i edukacijski, ali i vrlo konkretno pomaže svom gradu. Vjerujem kako zajedno možemo mnogo toga i uistinu vjerujem da smo pokrenuli pozitivne trendove i da će projekti koji su u tijeku napokon donijeti rezultate koje će konkretno osjetiti i naši građani.

Vinkovci Projekt 'Zajedno u igri' Uredit će se šest dječjih igrališta u gradu, vrijednost radova je oko milijun kuna


O kojim je projektima riječ?

Kao financijski najveći ali i najzahtjevniji istaknuo bih poboljšanje vodno – komunalne infrastrukture u iznosu od 135 milijuna kuna, čime će se povećati stupanj priključenosti stanovništva na kanalizacijsku mrežu. Kako bi se Vinkovcima vratila stara slava prometnog središta Slavonije, konstantno se ulaže u unapređenje prometnog sustava. 120 milijuna kuna vrijedno ulaganje u izgradnju istočne obilaznice Vinkovaca omogućit će izmještanje teretnog prometa iz središta grada, ali i kvalitetnije povezivanje svih dijelova županije i šire. Poboljšanju prometnog sustava grada svakako će pridonijeti projekt Izgradnje nadvožnjaka na lokaciji Duga ulica – Borinačka ulica, ukupne vrijednosti 80 milijuna kuna. Ovim projektom omogućit će se neometani prijelaz preko željezničke pruge za osobna vozila, javni gradski prijevoz, teretna vozila te bicikle i pješake, te samim time skratiti put iz Vinkovaca do Borinaca za više od 4 kilometra. Uz sve navedeno, izgradnjom Poduzetničkog inkubatora stvaraju se bolji uvjeti za razvoj gospodarstva te otvaranje novih radnih mjesta. Investicija je to od 21 milijun kuna. 
Uz razne mjere poticanja zapošljavanja, Grad Vinkovci provodi projekt “Zaželi” ukupne vrijednosti više od 6 milijuna kuna. Projektom se educira i zapošljava 50 žena u trajanju od dvije godine. Time se pruža pomoć 50 obitelji iz skupine najosjetljivijih građana.
Iz svega ovoga vidi se rad i 4. mjesto na listi hrvatskih gradova s najvećim udjelom iskorištenih EU sredstava. Važnu ulogu ima gradska Agencija za razvoj i investicije VIA, koja je tijekom 5 godina uspješno prijavila 115 projekata ukupne vrijednosti 400 milijuna kuna.


Na koje ste projekte i mjere posebno ponosi?

Nekoliko je važnih stvari, ali ono što je ujedinilo Vinkovčane zasigurno je povratak Općinskog suda u Vinkovce. To je priča koja me dočekala na početku mandata i drago mi je što sam bio odlučan i uspio vratiti ovu važnu instituciju u grad. Poznato je da su Vinkovci geografsko središte ove županije, do sada su sve institucije bile u ovom gradu te da su Vinkovci i Županja najbolje prometno povezani s područjem županije. 
 Također, završetkom školske godine svaki je roditelj za svoje dijete prvi put dobio vaučere za sufinanciranje kupnje školskih udžbenika i pribora. Za učenike od 2. do 8. razreda u iznosu od 500 kuna, a za učenike prvih razreda srednje i osnovne škole po 1000 kuna. Povećali smo i naknadu za novorođene na 2000 kuna i to je nešto što me jako veseli. Na području grada uskoro će biti i nova dječja igrališta, a posebno sam ponosan što ćemo uskoro krenuti u izgradnju igrališta koje će u potpunosti biti pristupačno i prilagođeno djeci s teškoćama u razvoju.


Pametna klupa u Vinkovcima Pametne klupe u Vinkovcima Sjedite na klupi i punite mobitel

Koji su veći projekti još u planu?

Planiramo još niz projekata i to mi daje nadu kako ćemo uspjeti u onome što mi je primarni cilj, a to je zaustavljanje iseljavanja iz našeg grada i nadati se povratku obitelji koje su nažalost zbog nedostatka radnih mjesta otišle. Ipak, treba biti realan jer ulaskom u Europu migracije mladih promjena su koja se morala očekivati i koja će uvijek biti izražena, no važno je da se mladi, ako i odu u Europu obrazovati se i usavršavati, na kraju ipak vrate i obitelj zasnuju u našem gradu u kojem će imati osiguranu budućnost. To će se ostvariti kada se gospodarstvo pokrene u potpunosti, a s obzirom na pozitivne pomake nadam se kako će uskoro i to vrijeme doći. 


Obilježavate Dan grada, što biste poručili građanima i suradnicima?

Politika mora biti u službi građana i moram naglasiti kako vrlo konstruktivno radi i naše vijeće sastavljeno od svih političkih opcija. Nikada nisam gledao tko predlaže, ako su prijedlozi konstruktivni i donose boljitak - treba ih podržati. Uvijek pozivam sve na dogovor i idemo raditi, nema ništa od politiziranja i političkih igrica, samo projekti. Stoga hvala svima na podršci i konstruktivnim kritikama i prijedlozima. Želim da se u idućoj proračunskoj godini vide rezultati svega na čemu danas radimo. Optimističan sam jer ovaj smjer mora dovesti do rezultata, u to sam uvjeren i nitko i ništa neće me natjerati da odstupim od toga. Kada je riječ o pokretanju grada, podršci poduzetničkim idejama i zaustavljanju iseljavanja, mora postojati rješenje i način, treba donijeti mjere i odluke ma kako one teške bile. Vjerujem da sam pokazao da sam spreman na to.

Čestitka za Dan grada i zaštitnika svetog Ilije     

Svim građanima Vinkovaca čestitam Dan grada i našeg zaštitnika svetog Ilije. Zahvalan sam poduzetnicima koji su zadržali radna mjesta, a posebno ponosan kada otvaraju nova radna mjesta. Grad mora biti servis građana i pomoć poduzetnicima i u tom smjeru provodim reorganizaciju gradske uprave.

Ovaj proces ide sporije nego što sam očekivao, ali promjene će biti korjenite i rezultati brzo vidljivi. Važno je da ljudi vrate povjerenje u sustav i da im naši odjeli budu uslužni i na raspolaganju. Od gradske administracije očekujem da investitorima apsolutno bude podrška i olakša provedbu svih procesa.

Nadam se kako građani vide promjene i rezultate dosadašnjeg rada, a ja osobno očekujem od svog tima puno više i zapravo bih rekao kako pravi posao tek kreće, a preduvjete smo stvorili.

Proračun raste, povlačenje sredstava je sve bolje i bolje, projekti se dovršavaju, a najvažnije, novi se stvaraju.

Buba bar u Vinkovcima Na jesen se otvara Buba Bar, goste će posluživati osobe s invaliditetom