Izbornik
Naslovnica Gradovi
Iz godine u godinu broj intervencija se povećava

Vidim i iskustvo i mladost. To znači da naše vatrogastvo ima budućnost

Priznanja za poseban doprinos dodijeljena su Branku Čerkezu, Ivanu Čačkoviću, Zlatku Ivančiću, Nevenku Čižmešiji, Ivanu Člekoviću, Krešimiru Turku, Dragi Francetiću, Mariju Švigiru, Stjepanu Klemenčiću i Damiru Mareniću
1/2
Foto: Grad Sveta Nedelja
Na proslavi 30. obljetnice osnutka VZ-a njezin je zapovjednik Ivan Šimac istaknuo kako su postavljeni svi temelji da ostvare status javne vatrogasne postrojbe

Sveta Nedelja svečano je obilježila 30 godina osnutka Vatrogasne zajednice koja koordinira rad vatrogasne postrojbe te dobrovoljnih vatrogasnih društava DVD Kerestinec, DVD Rakitje, DVD Strmec i DVD Sveta Nedelja. Operativno im je područje djelovanja Grad Sveta Nedelja koji ima 14 pripadajućih naselja, obuhvaćajući ukupnu površinu od 52,6 kilometara gdje živi oko 20.000 stanovnika.

Broj intervencija raste
– Drago mi je da danas na jednome mjestu vidim i iskustvo i mladost. To znači da imamo budućnost. Nadam se da ćemo i u sljedećem razdoblju moći još više odvojiti za vatrogasce kako bi Zajednica još više narasla. Uvijek će nečega nedostajati, no mi ćemo se i dalje truditi osigurati koliko god možemo – naglasio je gradonačelnik Dario Zurovec. Najavio je i da će sljedeće godine Grad uložiti u novo vatrogasno vozilo vrijedno više od 500.000 eura, a u planu je i projekt Centra za žurne službe.

– Iz godine u godinu broj intervencija se povećava pa je i nas više i širimo djelatnosti. Potporu i financije daje nam Grad te smo po tome rijetki u Hrvatskoj, a time smo i postavili temelje da jednog dana postanemo javna vatrogasna postrojba, ponajprije radi naših sugrađana – rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Ivan Štimac.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Ivica Petravić istaknuo je kako su tijekom godina mnogo radili kad je u pitanju nabavka opreme i voznog parka, osposobljavanje i usavršavanje vatrogasnih kadrova te rad s djecom i mladeži kako bi im ostao zalog za budućnost.

– Godina 2014. bila je prekretnica u našem djelovanju, jer smo uspjeli ostvariti najvišu interventnu spremnost u dotadašnjoj povijesti. Zaposlena su tri vatrogasca od ponedjeljka do petka te je tako osigurano osmosatno dežurstvo tijekom najproblematičnijeg izlaska dobrovoljaca na intervencije. Današnju postrojbu čini 11 vatrogasaca, nedavno smo dobili vlastite prostorije te smo otvorili i novu djelatnost servisa protupožarnih aparata – naveo je.

Rad s djecom i mladeži jedna im je od važnijih zadaća, kao i provedba programa rada s mladima i njihovo osposobljavanje i postupno uvođenje u aktivnosti društva. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Dario Kezerić istaknuo je kako Zajednica može biti ponosna na sve svoje rezultate rada i na sve uspjehe u operativnom djelovanju i interveniranju.

– Građani Svete Nedelje zaista su sigurni. Financijska pomoć Grada iznimno je važna kao i zajedništvo u cijeloj županiji u suradnji samih društava – ističe. Gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot izrazila je zadovoljstvo susjedskom suradnjom.

Priznanja za najzaslužnije
– To je smjer kojim općenito trebamo ići. Da bismo postigli rezultate, ne samo u vatrogastvu, nego i u svim dijelovima našeg društva, ključno je zajedništvo – zaključila je gradonačelnica Škrobot. U sklopu programa obilježavanja dodijeljena su priznanja za poseban doprinos Branku Čerkezu, Ivanu Čačkoviću, Zlatku Ivančiću, Nevenku Čižmešiji, Ivanu Člekoviću, Krešimiru Turku, Dragi Francetiću, Mariju Švigiru, Stjepanu Klemenčiću i Damiru Mareniću.

ZA PROJEKT je od 2014. godine do sada ukupno iskorišteno gotovo 3,45 milijuna eura europskih sredstava Projekta "Učimo zajedno 7" – Osiguravanje pomoćnika u nastavi Ukupno 186 pomoćnika u nastavi pruža potporu za 198 učenika u 53 škole BUDUĆNOST je u strukovnom obrazovanju, poručuju učenicima Završava provedba projekta Tehničke škole Slavonika 5: Inovativan i tehnološki napredan sustav strukovnog obrazovanja Kulturna ruta inspirirana banom Jelačićem Jačanje prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Republike Srbije Tematska kulturna ruta inspirirana životom i djelom bana Jelačića