Izbornik
Naslovnica Županije
Projekta "Učimo zajedno 7" – Osiguravanje pomoćnika u nastavi

Ukupno 186 pomoćnika u nastavi pruža potporu za 198 učenika u 53 škole

ZA PROJEKT je od 2014. godine do sada ukupno iskorišteno gotovo 3,45 milijuna eura europskih sredstava
Foto: OBŽ

Projekt "Učimo zajedno" provodi se u Osječko-baranjskoj županiji od 2014. godine, za što je do sada ukupno iskorišteno gotovo 3,45 milijuna eura europskih sredstava. Aktualni projekt "Učimo zajedno 7", kao dio Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.", provodi se od 23. kolovoza 2023. do 23. kolovoza 2024. godine. Njegova ukupna vrijednost je 1,322.906 eura, od čega 95 posto su bespovratna sredstva Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna, a preostali dio osigurala je Osječko-baranjska županija.

Održana je nedavno Početna konferencija projekta "Učimo zajedno 7" – Osiguravanje pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama.

– Projektom "Učimo zajedno 7" osigurano je 186 pomoćnika u nastavi za učenike s područja naše županije. Početkom ove godine Osječko-baranjska županija povećala je cijenu satnice pomoćnicima s 25 na 30 kuna, a od 1. siječnja 2024. godine dodatno ćemo je povećati na 35 kuna, odnosno 4,60 eura. Za to je osigurano oko 400.000 eura, a cilj nam je dodatno osnažiti cijeli sustav obrazovanja i osigurati podršku onim učenicima kojima je to potrebno. Uvjeren sam da će provedba ovog projekta rezultirati brojnim uspjesima – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

– Nažalost, djece s poteškoćama svake je godine sve više i u radu s njima od velike su nam pomoći asistenti u nastavi. Ove godine odobrena su nam tri pomoćnika, a bez njihova angažmana smatram da bi ta djeca u puno težoj mjeri svladavala program koji je pred njima. Oni često znaju pripomoći i drugoj djeci ako je potrebno, što je velika pomoć i nastavnicima u radu – istaknuo je, pak, ravnatelj Srednje škole Donji Miholjac Nenad Perić.

U ovoj školskoj godini iz projekta su osigurana sredstva za plaće 186 pomoćnika u nastavi koji će pružati neposrednu potporu za najmanje 198 učenika u 53 škole, konkretno u 39 osnovnih i 14 srednjih škola.

Kulturna ruta inspirirana banom Jelačićem Jačanje prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Republike Srbije Tematska kulturna ruta inspirirana životom i djelom bana Jelačića Tvrtka IIC Intelligent Industrial Concepts Uspješno poslovanje i humanitarno djelovanje "Zlatna kuna" za slatinsku tvrtku IIC Intelligent Industrial Concepts NA SVEČANOSTI je prikazan i film u povodu obljetnica Vrijedna obljetnica Obilježeno 80 godina Podravske republike i prvog oslobođenja Koprivnice