Izbornik
Naslovnica Gradovi Belišće
U Belišću je predstavljen međunarodni projekt EQUAL, čiji je cilj promicanje volontiranja, ravnopravnosti...

Vrijedan projekt za povezivanje ljudi i rast solidarnosti

1/2
Foto: BELIŠĆE
– Ovo nisu projekti koji su velike novčane vrijednosti, oni nose drugu vrijednost, a to je vrijednost povezivanja ljudi, suradnje, druželjubivosti i gostoprimstva gdje, zapravo, jedni o drugima učimo i učimo jedni od  drugih – rekla je zamjenica belišćanskog gradonačelnika Ljerka Vučković.

Novi europski projekt EQUAL predstavljen je nedavno u Gradskoj upravi u Belišću. Riječ je o međunarodnom projektu čiji je cilj promicanje volontiranja, društvenog angažmana, solidarnosti, ravnopravnosti, podrške ženama te razmjene volonterskih praksi.

Trodnevni posjet

Nositelj projekta je općina Borriana iz Italije, a partneri su Grad Belišće, kao jedini hrvatski predstavnik, općina Sandigliano iz Italije te gradovi Tahanovce iz Slovačke i Cesis iz Latvije. Sufinanciran je iz Programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti CERV-a, započeo je 1. veljače, a trajat će do 30. studenog. Grad Belišće bio je koncem lipnja organizator i domaćin prvog od dva predviđena twinninga, odnosno prvog trodnevnog susreta nositelja i partnera.

– Cjelokupni projekt Equal odvija se kroz program EU kojim se potiče prijateljstvo, druženje, volonterizam, solidarnost svih članica i naroda EU. Tako se i  ovaj projekt posebno osvrće na ravnopravnost spolova, na solidarnost prema onima kojima je pomoć potrebna, posebice prema starijim osobama i djeci. Ovog puta smo u posebnoj situaciji, a to je da pokazujemo solidarnost prema ljudima koji trebaju našu pomoć, a to su raseljene osobe iz Ukrajine, kojima mi ovdje nastojimo pružiti osjećaj doma, kao što 
to rade naši prijatelji i u Slovačkoj i u Italiji. Ovo nisu projekti koji su velike novčane vrijednosti, oni nose drugu vrijednost, a to je vrijednost povezivanja ljudi, suradnje, druželjubivosti i gostoprimstva gdje, zapravo, jedni o drugima učimo i učimo jedni od  drugih – rekla je zamjenica belišćanskog gradonačelnika Ljerka Vučković.

Dan nakon predstavljanja međunarodnog projekta EQUAL, održana je i javna radionica “Naša živa knjižnica o solidarnosti”, u Centru za kulturu “Sigmund Romberg” u Belišću. Gosti iz Italije, Slovačke i Latvije u svojim su se govorima i prezentacijama  osvrnuli na pandemiju i rat u Ukrajini ističući među ostalim što su sve njihove općine i gradovi učinili kako bi se organizirali i pomogli raseljenim Ukrajincima.

Posjet umirovljenicima

Sudionici su se potom uputili i u Poduzetničko-razvojni centar Općine Erdut – u Lokalnu razvojnu agenciju d.o.o., a zatim i u obilazak Kulturnog i znanstvenog centra Milutin Milanković, gdje su sudjelovali na prezentaciji ženskog poduzetništva. Posjetili su sutradan i Maticu umirovljenika grada Belišća te se upoznali s njezinim aktivnostima.