Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Provode se mjere Grada Dubrovnika za prevladavanje krize

Za građane više od 17 milijuna, a za gospodarstvenike 28 milijuna kuna

Foto: Grad Dubrovnik
Koliku su štetu pretrpjeli dubrovački gospodarstvenici i obrtnici, svjedoči podatak da je do 27. travnja zaprimljeno 130 zahtjeva za mjere pomoći koji se odnose na poslovne prostore te 163 zahtjeva koji se odnose na javne površine

Mjere pomoći za prevladavanje krize prouzročene pandemijom koje je Grad Dubrovnik namijenio ranjivim skupinama građana i gospodarstvenicima za prvo tromjesečje već su u provedbi. Isplaćene su prve privremene novčane pomoći za 43 korisnika koje iznose za samca 1500 kuna mjesečno, za kućanstvo 3000 kuna mjesečno, a odnose se na mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020. godine.

Dubrovnik Počelo postavljanje brana u moru na kupalištima

Prvi ciklus isplata

Riječ je tek o prvom ciklusu isplata jer novi zahtjevi svakodnevno pristižu. Iz Grada najavljuju kako bi druga isplata na račune novih korisnika ovih mjera mogla ići već za dva tjedna.

U sklopu paketa mjera za gospodarstvenike umanjene su im obveze plaćanja zakupa poslovnog prostora za 50 posto i zakupa javnih površina za 70 posto, a ukinuto je plaćanje naknada za reklame.

Koliku su štetu pretrpjeli dubrovački gospodarstvenici i obrtnici, svjedoči podatak da je do 27. travnja zaprimljeno 130 zahtjeva koji se odnose na poslovne prostore te 163 zahtjeva koji se odnose na javne površine, a za oslobađanje plaćanja reklama nije potrebno slati zahtjeve.

bez podnošenja zahtjeva Privatnim iznajmljivačima otpisuje se paušal za drugi kvartal

Potporama Grada obuhvaćeni su i oni gospodarstvenici odnosno obrtnici koji ne mogu obavljati djelatnost zbog odluka Stožera civilne zaštite RH, a ne spadaju u kategorije koje su oslobođene plaćanja dijela najma i javne površine. Njima Grad subvencionira dio troškova najma poslovnog prostora.

Subvencije do 2500 kuna

Nadležni Upravni odjel za turizam, gospodarstvo i more obradio je i prihvatio 153 takva zahtjeva, a više od 40 ih je još u obradi. Subvencije iznose najviše 2500 kuna po prijavitelju mjesečno. Isplate će se provoditi do najdalje 31. svibnja za travanj, najdalje do 30. lipnja za svibanj i do 31. srpnja za lipanj, najavili su u Gradu Dubrovniku.

Dubrovnik Sanirano odlagalište otpada na trasi nove ceste na Pobrežju

Financijski učinci ovih mjera su veliki. Paket mjera za ranjive skupine iznosi 17,15 milijuna kuna, dok mjere financijskog oprosta za gospodarstvenike dosežu 28,75 milijuna kuna.

Dodatno se odgađa naplata 38,4 milijuna kuna proračunskih sredstava.