Izbornik
Naslovnica Gradovi
Izmjena odluke o socijalnoj zaštiti građana

Za medicinski potpomognutu oplodnju parovima 4000 € godišnje

PRIJEDLOG izmjena odluke je u javnoj raspravi na kojoj građani te zainteresirane institucije mogu dati svoje prijedloge i primjedbe, a konačnu odluku donosi Gradsko vijeće
Foto: Robert Mihaljević
Iznosi pomoći za podmirenje podstanarskih najamnina prosječno se povećavaju 85 posto, a novčane potpore za pohađanje srednje škole oko 26 posto

Gradske vlasti u Koprivnici odlučile su izmijeniti odluku o socijalnoj zaštiti građana te značajno povećati izdvajanja za tu namjenu. Prijedlog izmjena te odluke već je u javnoj raspravi na kojoj građani te zainteresirane institucije mogu dati svoje prijedloge i primjedbe, a konačnu odluku donosi Gradsko vijeće.

Mijenjaju se cenzusi
Prema tom prijedlogu, mijenjaju se osnovni cenzusi za ostvarivanje brojnih prava iz socijalne zaštite stanovnika Koprivnice, poput stanovanja, ogrjeva, potpora za djecu u školama i vrtićima, ali i plaćanju medicinski potpomognute oplodnje.

– Zbog povećanja troškova podmirenja svakodnevnih životnih potreba, izmjenama odluke o socijalnoj zaštiti građana Koprivnice za prosječno 66 posto povećani su osnovni cenzusi za ostvarivanje prava na podmirenje troškova stanovanja, pomoći u prehrani, odgoja i obrazovanja djece predškolske dobi, korištenja usluge dadilje i prehrane u školskoj kuhinji, kao i prava na novčanu potporu za pohađanje srednje škole – navode u Gradu. Pravo na pomoć za podmirenje troškova liječenja zamjenjuje se pravom na pomoć za podmirenje troškova zdravstvenih potreba, s obzirom na to da iskazane potrebe građana nadilaze samo liječenje i obuhvaćaju širi krug zdravstvenih potreba, ističe se u prijedlogu nove odluke.

Iznosi pomoći za podmirenje podstanarskih najamnina prosječno se povećavaju 85 posto, a cenzusi za ostvarivanje prava na podmirenje troškova usluge pomoći u kući 16 posto. Iznos novčane potpore za pohađanje srednje škole povećan je gotovo 26 posto. Značajno je povećan i uvjet mjesečnih prihoda za samca i kućanstva koji na osnovi tog prihoda mogu ostvarivati socijalnu pomoć. Dosad je te uvjete ispunjavao samac čiji mjesečni prihod ne prelazi 160 eura, a cenzus se novom odlukom diže na 300 eura, odnosno za 88 posto. Za dvočlano kućanstvo cenzus se diže s 226 na 400 eura; za tročlano kućanstvo s 332 na 500 eura; za svakog idućeg člana kućanstva cenzus se povećava za 100 eura. Riječ je o značajnoj korekciji vođenoj, prije svega, osjetnom povećanju općih životnih troškova proteklih godina.

Za zdravstvene potrebe
– Pravo na pomoć za podmirenje troškova liječenja zamjenjuje se pravom na pomoć za podmirenje troškova zdravstvenih potreba, s obzirom na to da iskazane potrebe građana nadilaze samo liječenje i obuhvaćaju širi krug zdravstvenih potreba – navodi se u izmjenama odluke.

Prema toj odluci, dakle, Grad će pokrivati i troškove medicinski potpomognute oplodnje bez obzira na imovinski cenzus, odnosno primanja.

– Pomoć za podmirenje troškova može se odobriti korisniku u ukupnom iznosu do 4000 eura tijekom kalendarske godine – stoji u prijedlogu nove odluke o socijalnoj zaštiti građana.

Nakon što se o izmjenama odluke očituju vijećnici na idućoj sjednici Gradskog vijeća Koprivnice, vjerojatno tijekom listopada, počet će se odmah provoditi. U prijedlogu, naime stoji kako je novac za provedbu osiguran u gradskom proračunu za ovu godinu.

Nikola Dobroslavić Župan u Blatu Prvašića u Županiji više nego prošle školske godine NA PREDAJI ključeva v.d. ravnateljice Centra Martina Klepo istaknula je da će automobili dobro doći zbog terenskog rada koji djelatnici obavljaju Za terenski rad Nabavljena dva automobila za Centar za socijalnu skrb Đakovo NA NATJECANJU ove godine okupilo se 35 ekipa, a bilo je i najviše gledatelja do sada Održano 15. prvenstvo u kuhanju slavonskog čobanca Najbolji je čobanac ekipe Caffe bara Bato iz Slatine