Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Zaštita i očuvanje okoliša i sadnja stabala kontinuirano su u fokusu Grada Pule

Za održavanje 77 hektara zelenih površina izdvaja se 10 milijuna kn

1/4
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
U povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje na temu klimatska akcija gradonačelnik Boris Miletić zasadio je stablo likvidambra u Parku Franje Josipa I.

Sadnjom stabla likvidambra u Parku Franje Josipa I. Grad Pula se pridružio globalnoj 50. obljetnici obilježavanja Dana planeta Zemlje na temu klimatska akcija. Ogroman izazov, ali i ogromne mogućnosti djelovanja na klimatske promjene izdvojili su to pitanje kao goruću temu ove godine.

Obnova Dječjeg kreativnog centra dobro napreduje, korisnici će ući u listopadu Sanacija bivšeg Pionirskog doma ide dalje i stoji 8,7 milijuna kuna

Zaštita okoliša

U povodu 50. godišnjice obilježavanja, više nego uobičajeno, dan je to kada se osvješćuje i naglašava važnost očuvanja okoliša i zaštite prirode, upravo zahvaljujući brojnim aktivnostima koje se diljem svijeta provode radi prilagodbe na klimatske promjene i jačanja otpornosti na njih.

– Zaštita i očuvanje okoliša i nije izbor, već obaveza svih nas. Put je to održivog razvoja kojim moramo koračati i razvijati ga. Voditi računa u kakvom ćemo stanju prirodu ostaviti narednim generacijama mora biti osviješteno svakoga dana – istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić dodavši da je ova sadnja, iako simbolična, primjer kojim se želi potaknuti javnost, sugrađane, da i oni svojim postupcima doprinesu našem zajedničkom cilju.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Grad Pula primjer je grada s velikim brojem zelenih površina, što je od osobite važnost za cjelokupnu kvalitetu života građana. Čak 43 posto površine grada obuhvaćaju zelene površine, točnije 1345,25 hektara različitih namjena – za sport i rekreaciju, javne zelene površine, zaštitne zelene površine i slične takve površine. Shvaćajući njihovu važnost, Grad Pula samo za održavanje spomenutih javnih zelenih površina, koje se rasprostiru na oko 77 hektara, godišnje izdvoji oko 10 milijuna kuna.

U posljednjih 10 godina na području Pule posađeno je više tisuća stabala, grmova i trajnica što znatno utječe na smanjenje emisije CO2. Ovakvim aktivnostima dodatno se doprinosi ostvarivanju ciljeva zaštite okoliša i održivog razvitka, a vezano uz zaštitu života i zdravlja ljudi, biljnog i životinjskog svijeta, biološke i krajobrazne raznolikosti, očuvanja ekološke stabilnosti te sprečavanju i smanjenju onečišćenja okoliša.

Novim rotorima znatno je povećana kvaliteta prometovanja u gradu Završava se gradnja i petog rotora u Puli vrijednog 5,5 milijuna kuna

Budući da je grad “živo tkivo” i svakodnevno se razvija, nove javne zelene površine formiraju se prilikom realizacije gradskih projekata izgradnje i održavanja i kao takve postaju sastavni dio redovnog održavanja.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

No osim u pogledu zaštite i obogaćivanja zelenih površina u gradu, Grad Pula nizom aktivnosti doprinosi ciljevima zaštite i očuvanja okoliša. U kontekstu navedenog podsjetimo da se Pula među prvima odazvao akciji “Zasadi stablo, ne budi panj“ te je na području grada posađeno ukupno dvjestotinjak stabala. U gradskoj upravi nabavljene su staklene boce i u cijelosti iz upotrebe uklonjene plastične boce i čaše, u tijeku je provođenje projekta “Razmisli, odvoji, štedi!“ kojemu je cilj povećati razinu svijesti građana o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, a novim spremnicima nadograđen je i sustav selektivnog prikupljanja otpada.

Zamjena azbestnih krovova

Grad sufinancira zamjenu krovnih pokrova koji sadrže azbest i zbrinjavanja azbestnih ploča, sufinancira se i nabava električnih bicikala i kućanskih aparata, potiče zeleni način prijevoza kroz sustav javnih električnih bicikala pod nazivom “Bičikleta“ i slično. U procesu je i nabava 20 novih ekoloških autobusa, usvojena je odluka o donošenju Plana održive urbane mobilnosti.

Pulska tržnica Posječena četiri stabla, bila opasna za posjetitelje i korisnike

Opredjeljenje prema zaštiti prirode i ekološkoj održivosti formalizirano je i godišnjim planom energetske učinkovitosti Grada Pule za 2019., a kako bi se priključio borbi protiv globalnog zatopljenja, Grad Pula je izradio nacrt strategije s planom prilagodbe klimatskim promjenama Grada Pule. Mjere prilagodbe klimatskim promjenama za Pulu usklađene su s nacrtom strategije prilagodbe klimatskim promjenama u RH za razdoblje do 2040. s pogledom na 2070. godinu.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Ona će se, po provedbi postupka javnog savjetovanja, dostaviti predstavničkom tijelu na konačno usvajanje kako bi provedba mjera iz dokumenta mogla započeti.