Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Gradsko vijeće na prvoj online sjednici usvojilo mjere za prevladavanje krize

Za pomoć ranjivim skupinama i gospodarstvenicima 46 mil. kuna

1/3
Foto: Grad Dubrovnik
Vijećnici su glasovali putem tableta, elektronički, iz svojih domova, a na sjednici je prihvaćen i prijedlog izmjena i dopuna gradskog proračuna za 2020. godinu

Paket mjera za prevladavanje krize uzrokovane koronavirusom, koji je krajem ožujka predstavio gradonačelnik Mato Franković, u srijedu 8. travnja na prvoj online sjednici usvojilo je Gradsko vijeće grada Dubrovnika. Kako bi se mjere pomoći građanima i gospodarstvenicima uspješno provele, na sjednici je prihvaćen i prijedlog izmjena i dopuna proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu.

radovi Cesta Most dr. Franja Tuđmana - Pobrežje uredno se izvodi

Subvencije za najam stana

Prvi paket mjera Grada Dubrovnika donosi se za tromjesečno razdoblje travanj-lipanj, njegove mjere podijeljene su u dvije kategorije; prve su usmjerene prema ranjivim skupinama, dok se druga kategorija mjera odnosi na pomoć gospodarstvenicima.

Usvojeni paket mjera za ranjive skupine iznosi 17,15 milijuna kuna, a mjere financijskog oprosta za gospodarstvenike dosežu 28,75 milijuna kuna. Dodatno se odgađa naplata 38,4 milijuna kuna proračunskih sredstava.

Jedna od mjera Grada Dubrovnika koje su osmišljene za skupine građana pogođene krizom uključuju oslobađanje plaćanja najamnina za sve najmoprimce koji imaju sklopljene ugovore o najmu stana uz zaštićenu, odnosno slobodno ugovorenu najamninu kao i bespravne korisnike stanova u vlasništvu Grada za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine.

Također, uz iznose od 1500 kuna mjesečno za samca i 3000 kuna za kućanstvo Grad će pomoći građanima koji se nalaze u ekonomski nezavidnoj situaciji jer su zbog epidemije koronavirusa ostali bez svojih radnih mjesta, subvencionirat će i troškove najma stana korisnicima novčane pomoći u iznosu od 1500 kuna.

Budući da su Dječji vrtići Dubrovnik privremeno prestali s radom, sve dok traju posebne okolnosti ugroze širenja koronavirusa u Područnom odjelu "Ciciban" DV Dubrovnik osiguran je boravak isključivo za djecu roditelja/posvojitelja koji imaju radnu obvezu i nisu u mogućnosti primjereno ih zbrinuti, dok je određeno da svi roditelji/posvojitelji, korisnici usluga DV Dubrovnik neće plaćati vrtićke usluge u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja.

Virtualno razgledavanje 3D šetnja pročistačem pitke vode u Komolcu

Prethodno je odlučeno i da se na javnim parkirališnim površinama na području grada Dubrovnika sve do 1. svibnja neće provoditi naplata parkiranja, a korisnicima privremene novčane pomoći naknada se neće naplaćivati do 30. lipnja 2020. godine.

Nadalje, uvodi se i mjera oprosta duga za vodu i odvoz smeća kućanstvima kojima je Grad Dubrovnik pomogao mjerom socijalno-financijske pomoći za travanj, svibanj i lipanj 2020. te će se kućanstva osloboditi od plaćanja komunalne naknade za razdoblje travanj – lipanj u svim onim slučajevima u kojima će kućanstva/građani sukladno odluci Vlade biti oslobođeni plaćanja naknade za uređenje voda.

U sklopu paketa mjera za gospodarstvenike ističe se umanjenje plaćanja zakupa poslovnog prostora za 50 posto i umanjenje plaćanja zakupa javnih površina za 70 posto te se ukida plaćanje reklama. Potporama su obuhvaćeni i oni gospodarstvenici, odnosno obrtnici koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH, a ne spadaju u kategorije koje su oslobođene plaćanja dijela najma i javne površine.

Tako će Grad Dubrovnik subvencionirati dio troškova najma poslovnog prostora za gospodarske subjekte na području grada Dubrovnika. Utvrđeni iznos subvencije korisniku subvencije po ovoj odluci iznosi do maksimalno 2500 kuna mjesečno, a program se odnosi na mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020.

Moguća i nadogradnja

Također, radi umanjenja posljedica i osiguranja nužnih financijskih sredstava u svrhu sprečavanja ugroze od koronavirusa donesene su odluke o ukidanju isplate sredstava namijenjenih financiranju naknada predsjedniku, zamjenicima predsjednika i članovima Gradskog vijeća Grada Dubrovnika za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine, a u istom periodu obustavlja se i isplata sredstava namijenjenih financiranju političkih stranaka i vijećnika s liste grupe birača Gradskog vijeća Dubrovnika. Na online sjednici GV-a donesene su i odluke o smanjenju plaće za gradonačelnika i zamjenicima gradonačelnika.

Radovi gotovi do Uskrsa Izmjena cjevovoda suvremenom metodom

Pri osmišljavanju mjera gradska uprava identificirala je tri moguća scenarija utjecaja pandemije koronavirusa na lokalno gospodarstvo, a paralelno s predstavljenim paketom mjera promišlja se i njegova nadogradnja, ako se kriza prelije i na razdoblje nakon 1. srpnja 2020. godine.