Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Grad Vinkovci u vrhu među hrvatskim gradovima po izdvajanju za učenike

Za pomoć roditeljima vinkovačkih školaraca Grad izdvojio 1,9 milijuna kuna u 2020. godini

Ilustracija
Foto: Pixabay
Odjel društvenih djelatnosti u 2020. godini ima proračun od 82,3 milijuna kuna – kaže njegova pročelnica Andrea Vinković

Stupanjem na dužnost gradonačelnika Vinkovaca Ivan Bosančić najavio je kako će koristi od gradskoga proračuna imati sve dobne skupine Vinkovčana kao i da će biti znatnijih ulaganja u obrazovanje.

Grad Jastrebarsko je od 2003. isplatio sedam milijuna kuna za 2400 djece Jubilarni, stoti zahtjev stigao je od roditelja djevojčice Hane Hranilović

Briga o učenicima

U prilog tome govori i analiza proračunskih izdvajanja za predškolsko obrazovanje u 2018. koja pokazuje kako su Vinkovci u vrhu među hrvatskim gradovima kada je riječ o povećanju sredstava za predškolsko obrazovanje na godišnjoj razini. Prema podacima konsolidiranih proračuna za 2018. godinu, Vinkovci su u odnosu na godinu prije vodeći grad po rastu izdvojenih sredstava za predškolsko obrazovanje. U apsolutnom iznosu to je bilo 9,885.940 kuna više, odnosno s 8,7 milijuna u 2017. na više od 18 milijuna u 2018. godini. Isto tako uz Zadar Grad Vinkovci su vodeći među 50 hrvatskih gradova koji najviše izdvajaju za sufinanciranje školskog pribora i materijala osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Prema navodima iz gradske uprave, Vinkovci su u 2020. za pomoć roditeljima svojih školaraca izdvojili 1,9 milijuna kuna. Govoreći o ulaganjima u školstvo, pročelnica za društvene djelatnosti Andrea Vinković kaže da odjel na čijem je čelu u 2020. godini ima proračun od 82,3 milijuna kuna što je gotovo trećina ukupnog proračuna Grada. Kada je riječ o ulaganjima, Vinković podsjeća kako od 2018. godine Grad isplaćuje jednokratne naknade u iznosu od 1000 kuna za svakog polaznika prvog razreda osnovne škole, a osnovnoškolcima sufinanciraju i kupnju radnih bilježnica i ostalog radnog materijala. Mjere koje su uvedene rezultirale su i povećanim brojem prvašića, što je dovelo i do smanjenja negativnog trenda pada broja djece.

Nisu zaboravljeni ni srednjoškolci kojima se od prošle godine osigurava besplatan gradski prijevoz, dok su prošle godine prvi put raspisali i natječaj za učeničke stipendije. Taj natječaj raspisan je i ove godine te će biti podijeljeno 60 stipendija.

Uručeni su ugovori o bespovratnim potporama Bespovratne potpore Županijsku pomoć za obrtna sredstva i manje investicije iskoristit će 54 korisnika

– Stipendiju dajemo za jednu školsku godinu u iznosu od 3000 kuna. Isplaćujemo i po 1000 kuna za svakog upisanog u prvi razred srednje škole – rekla je Vinković.

Dodaje i kako vinkovački studenti imaju pravo na stipendije kao i da se svake godine broj dodijeljenih stipendija povećava.

– U prošloj godini dodijelili smo ukupno 277 stipendija i samo na tu stavku smo utrošili gotovo 2 milijuna kuna – rekla je Vinković.

Prema njenim riječima Upravni odjel za društvene djelatnosti prati Vinkovčane od rođenja djeteta, preko polaska u vrtić i polaska u osnovnu i srednju školu, studiranja pa sve do one treće životne dobi. Podsjetila je i na jednu od gradskih pronatalitetnih mjera u sklopu koje je i naknada za rođenje djeteta u iznosu od 2000 kuna.

– Sufinanciramo i boravak djece u vrtićima pa tako subvencioniramo 48% mjesečne ekonomske cijene za prvo dijete, za drugo dijete 64% cijene te za treće i svako sljedeće dijete 92% ekonomske cijene – rekla je Vinković.

ODRŽANA REKREATIVNA BICIKLIJADA TOUR NATUR Vožnja kroz Vinkovce i okolicu

Briga o starijim sugrađanima

U odjelu se vodi računa i o najstarijim sugrađanima, a prije svega ističe se projekt “Zaželi”. Uspješno je proveden prvi dio projekta u vrijednosti od gotovo 7 milijuna kuna i nedavno je započela druga faza u vrijednosti većoj od 4,6 milijuna kuna te je zaposleno 50 žena iz skupine teže zapošljivih osoba koje skrbe o 300 korisnika. Umirovljenicima se isplaćuju i božićnice, a sufinancira se i rad gradskih udruga umirovljenika.

– Iza nas je puno provedenih projekata i programa i naši to sugrađani zasigurno prepoznaju. Realizirani su ili u realizaciji kapitalni projekti vrijedni gotovo 50 milijuna kuna. Pred nama je još više posla i još više projekata i programa usmjerenih prema boljitku naših sugrađana – zaključila je Vinković.