Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Cilj je osigurati distribuciju za poljoprivrednu robu

Za poticaje u poljoprivredi u proračunu osigurano 143.400 eura

storyeditor/2024-07-25/PXL_020320_28242102.jpg
1/2
Foto: Damir Spehar/PIXSELL GRADSKE POTPORE pomažu uzgajivačima pasmine konja gidran, od kojih je većina upravo iz Bjelovarsko-bilogorske županije, a najveće potpore Grad daje za proizvodnju bjelovarskog kvargla
U Bjelovaru se interes za potpore povećava, do sada je zaprimljeno 147 zahtjeva. Najniži iznos potpore je 90 eura, a najviši 13.300 eura

Zamjenik gradonačelnika Bjelovara Igor Brajdić sa suradnicima dodijelio je ovih dana poljoprivrednicima odluke o visini isplata potpora. Naime, ove je godine za poticaje u poljoprivredi u gradskom proračunu osigurano je 143.400 eura.

– Nakon sedam godina vodstva u Gradu Bjelovaru interes za potpore se povećava i to je znak dobrog rada, dobre suradnje i onoga što od početka pričamo, a to je da smo mi smo ovdje zbog građana, a ne građani zbog nas. Mi smo ovdje da slušamo potrebe građana, u ovom slučaju poljoprivrednika i da te potrebe nastojimo provesti u djelo – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić. Do sada je zaprimljeno 147 zahtjeva. Najniži iznos potpore je 90 eura, dok je najviši 13.300 eura. Najtraženije potpore odnose se na očuvanje pčelinjeg fonda.

Zajedničke mjere

– Broj zahtjeva uvijek je negdje oko 200. Znamo da smo tek prošli polovicu godine pa će ih do kraja godine biti 200-tinjak. To je ta sigurnost koja je možda nedostajala svih ovih godina, da naši ljudi znaju što će biti danas, što ih očekuje sutra, a što za godinu dana. Mi naše mjere nismo mijenjali i nismo ih donosili samostalno, već upravo u suradnji s poljoprivrednicima – pojašnjava zamjenik Brajdić. Najbolji poticaj za poljoprivredu je, tvrdi Brajdić, osigurati plasman, odnosno tržište za njihovu robu. Upravo zato sve škole u Bjelovaru, svi vrtići, ali i druge ustanove diljem županije, konzumiraju proizvode lokalnih poljoprivrednika.

– Ove potpore koje osiguravamo nisu veliki iznosi, najmanja iznosi 90 eura, a dobio ju je jedan gospodin koji se bavi pčelama i ima košnice. Najveća potpora je 13.300 eura za proizvodnju zaštićenog proizvoda, 25. na razini EU, a to je naš bjelovarski kvargl. Sirana Maciček je kupila muzne krave, bave se proizvodnjom sira kvargla. Nisu to velike novčane potpore, ali ne trebaju ni biti. Cilj je osigurati plasman gdje naši poljoprivrednici mogu distribuirati svoju robu – kaže zamjenik Brajdić.

GRADSKE POTPORE pomažu uzgajivačima pasmine konja gidran, od kojih je većina upravo iz Bjelovarsko-bilogorske županije, a najveće potpore Grad daje za proizvodnju bjelovarskog kvargla
Foto: Bjelovar GRADSKE POTPORE pomažu uzgajivačima pasmine konja gidran, od kojih je većina upravo iz Bjelovarsko-bilogorske županije, a najveće potpore Grad daje za proizvodnju bjelovarskog kvargla

Predsjednik Udruge uzgajivača pasmine konja gidran Branko Kovačić pojasnio je koliko im ove potpore Grada Bjelovara znače.

– Ove potpore znače jako puno za nas uzgajivače jer barem kroz njih možemo podmiriti dio troškova. Kao što vam je poznato, toplokrvni konji u sistemu hrvatske poljoprivrede nisu ni pod kojim poticajima i ono nešto malo što se dobije za uzgoj toplokrvnih konja sigurno nije dostatno za uzgoj i pokriće svih troškova uzgoja. Zato cijenimo ove odluke posebno Grada Bjelovara koji nam to već duže vrijeme subvencionira i pomaže u uzgoju dodjeljujući ove potpore. Zahvaljujemo gradonačelniku i svim ostalima koji su sudjelovali u donošenju ovakvih odluka. Nadamo se da ćemo ovakvim odlukama senzibilizirati i malo širi krug – kazao je Branko Kovačić.

Centar uzgoja

Važno je napomenuti kako se od ukupno 136 gidrana na području cijele Hrvatske čak dvije trećine nalaze upravo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

– Zahvaljujući velikom odricanju i zalaganju uzgajivača danas smo došli do 136 grla na nivou Hrvatske. Od tih 136 grla negdje više od 90 grla je na području naše županije. Znači 2/3 ukupnog uzgoja je u okviru Bjelovarsko-bilogorske županije. Možemo reći da je tu centar razvoja i uzgoja gidrana – naglašava Branko Kovačić.

storyeditor/2024-07-26/renesansa_B.png Predstavljen program Renesansnog festivala Mistična noć, lov na vješticu i vatrene bitke od kojih zastaje dah storyeditor/2024-07-29/PXL_130224_110039479.jpg Uz smanjeno zagađenje glavni cilj su barem upola manji računi za grijanje Eksploatacija geotermalnih izvora moga bi riješiti pitanje grijanja storyeditor/2024-07-26/a_zavod_hitna_ustupljena_fotografija.jpg Hitna medicina Specijalističko usavršavanje medicinskih sestara i tehničara