Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Gradske vlasti izdvajaju za socijalno ugrožene, novorođenčad, studente, rodilje...

Za socijalnu skrb Grad Vinkovci u proračunu ove godine predvidio 8,6 milijuna kuna

Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Za naknadu u povodu rođenja djeteta osigurano je 650 tisuća kuna dok je odlukom o socijalnoj skrbi za božićnice za umirovljenike osigurano 800 tisuća kuna

Stupanjem na dužnost gradonačelnika Vinkovaca 2017. Ivan Bosančić najavio je da će koristi od gradskoga proračuna imati svi građani grada na Bosutu. To se pokazalo točnim jer gradske vlasti iz proračuna sredstva izdvajaju za socijalno ugrožene, novorođenčad, rodilje, učenike, studente, roditelje čija djeca polaze vrtiće…

Grad osigurao stopostotno sufinanciranje najma prostora za prvu godinu U poduzetnički inkubator Vinkovci uselilo se prvih šest stanara

Neke od tih naknada postojale su i prije, ali se u međuvremenu za njih počelo više izdvajati. I istraživanje portala Gradonačelnik.hr pokazalo je da Vinkovci izdvajaju sve više novca iz proračuna za socijalnu skrb te da su po ovim izdvajanjima u 2018. godini među deset vodećih gradova u Hrvatskoj. Vinkovci idu i dalje pa su za tekuću godinu za tu svrhu izdvojili 8,6 milijuna kuna od čega su 4,2 milijuna kuna namijenjena za direktnu socijalnu skrb i realiziraju se kroz Odluku o socijalnoj skrbi Grada Vinkovaca.

– Prošle godine imali smo 343 korisnika jednokratne pomoći što je manje nego 2018. godine. Isto tako imamo i manji broj korisnika koji traže sufinanciranje ogrjeva pa je taj broj pao s prošlogodišnjih 325 na 262 koliko ih ove godine imamo prijavljenih. Za ovu namjenu u proračunu je osigurano 400 tisuća kuna – rekla je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Andrea Vinković.

strateški projekt grada Za gradnju nadvožnjaka na Borincima 80 milijuna kuna

Dodala je da također opada i broj djece čiji roditelji imaju manja primanjapa im se sufinancira boravak u vrtiću. Ove godine povećan je minimalni iznos tako da više obitelji ima pravo na tu povlasticu. Za svaku novorođenu bebu Vinkovci isplaćuju roditeljima 2000 kuna i taj je iznos dvostruko veći u odnosu na razdoblje prije dvije godine. Godišnje ima od 250 do 260 novorođenčadi. Osigurano je i 700 tisuća kuna za troškove podmirenja stanovanja za građane u potrebi iz kojih se plaćaju troškovi najamnine, komunalne naknade, električne energije, plina, grijanja, vode i odvodnje, odvoza kućnog otpada… Predviđeno je i oslobađanje od plaćanja dječjeg vrtića, a odnosi se na djecu s poteškoćama u razvoju (ako dijete nema pomoćnika), djecu iz udomiteljskih obitelji, djecu žrtve obiteljskog nasilja i djecu bez oba roditelja koja nisu smještena u ustanovu.

Za naknadu u povodu rođenja djeteta osigurano je 650 tisuća kuna dok je odlukom o socijalnoj skrbi za božićnice za umirovljenike osigurano 800 tisuća kuna. Projekti i programi neprofitnih organizacija u području socijalne i zdravstvene skrbi financiraju se s 550 tisuća kuna, za pučku kuhinju osigurano je 200 tisuća kuna, a Grad osigurava i božićne pakete za djecu iz udomiteljskih obitelji kao i prigodne blagdanske obiteljske pakete za najugroženije obitelji.

Gradski tim Pomoć gospodarstvu opravdao svoje postojanje Vinkovački obrtnici zadovoljni gradskim mjerama i pomoći

Osiguran je i novac za zbrinjavanje beskućnika u ekstremnim zimskim uvjetima te za druge vidove pomoći. Preostalih 4,4 milijuna kuna za socijalnu skrb odnosi se na sredstva namijenjena za redovitu djelatnost i za službu traženja Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci, te dva projekta. Projekt “Zaželi” kao i za projekt “Vrijeme užine IV”.