Izbornik
Naslovnica Gradovi Belišće
BELIŠĆE

'Zahtjevna godina pokazala je da vrijedi prijavljivati projekte'

1/3
Foto: BELIŠĆE
Imali smo velike investicije i sigurno će proračun u konačnici u izvršenju opet biti više nego dvostruko veći u odnosu na naše vlastite izvorne prihode, iako će se realno kretati oko 80 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Dinko Burić

– Iza nas je zahtjevna poslovna godina koja je opet pokazala da vrijedi prijavljivati projekte, imali smo velike investicije i sigurno će proračun u konačnici u izvršenju opet biti više nego dvostruko veći u odnosu na naše vlastite izvorne prihode, iako će se realno kretati oko 80 milijuna kuna – rekao je belišćanski gradonačelnik Dinko Burić na 17. sjednici Gradskog vijeća Belišća.

Završni rebalans

Gradski su vijećnici, među ostalim, usvojili i peti rebalans proračuna grada Belišća za 2022. kojim se proračun smanjuje na 164,182.732 kune. Zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković pojasnila je da se završnim rebalansom ovogodišnjeg proračuna uravnotežuje prihodovna i rashodovna strana.

– Proračun je nakon korekcija umanjen za projekte za koje znamo da ove godine neće moći biti realizirani. Te projekte smo prenijeli na sljedeću godinu ili smo ih na neko vrijeme odgodili zbog situacije u kojoj se nalazimo – kazala je Vučković. Osvrnula se na godinu koja je bila izazovna ne samo zbog pandemije koja još uvijek traje već i zbog rata u Ukrajini, zbog kojeg posljedično divljaju i cijene energenata.

– U skladu s time, prilagodili smo naše planove kako bismo realizirali ono neophodno. U proračunu smo ipak ostavili jedan veliki projekt koji planiramo prijaviti čim bude moguće. To je projekt TURESPIN, gradnja turističko-rekreacijske i sportske infrastrukture Belišća, za koji je natječaj objavljen kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a koji je vrijedan 52 milijuna kuna – navela je ona, dodavši da će projekt, ne bude li mogućnosti za prijavu ove godine, biti apliciran na natječaj 2023. Belišćanski vijećnici doznali su i jednu lijepu vijest. Prijateljska općina Radoviš iz Sjeverne Makedonije još je jednom potvrdila kakav izniman prijateljski odnos njeguje s Belišćem. Naime, Savjet Općine Radoviš donio je odluku kojom je jedna ulica u Radovišu nazvana imenom tog grada.

Posebna veza

– Naši su nas prijatelji iznenadili, nismo znali da to namjeravaju. Doista, ta posebna veza između Radoviša i Belišća, između Sjeverne Makedonije i Hrvatske, koja je uvijek postojala, ovime se potvrđuje. A potvrđuje se i osobnim prijateljstvima naših sugrađana. Zahvaljujemo na njihovoj odluci i poručujemo kako ćemo nastojati to prijateljstvo i ljubav uzvratiti kada god to bude moguće – rekla je zamjenica gradonačelnika.