Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
VINKOVCI

Zahvalnice i plakete zaslužnima za realizaciju Doma hrvatskih branitelja

Podjela zahvalnica i plaketa i otvaranje izložbe u vinkovačkom Domu hrvatskih branitelja
1/3
Foto: Grad Vinkovci
Dom hrvatskih branitelja Vinkovci poslije adaptacije postao je mjesto aktivnosti i suradnje vinkovačkih braniteljskih udruga i branitelja, pri čemu veliku pomoć imaju i od Grada Vinkovaca

Prije nekoliko mjeseci nekadašnja zgrada Gradske knjižnice i čitaonice u Vinkovcima pretvorena je u Dom hrvatskih branitelja, čime su vinkovačke braniteljske udruge i branitelji dobili svoj dom. Povodom otvaranja Doma hrvatskih branitelja, a na Dan oružanih snaga i Dana kopnene vojske, kao i na obljetnicu ustrojstva 109. vinkovačke brigade, održana je i podjela plakata i zahvalnica zaslužnima za ovaj projekt.

Na jednome mjestu

– Moj zadatak bio je osigurati onaj financijski dio, ali kad vidite rezultate, onda vam je iznimno drago što ste uopće imali priliku biti dio ovakvog projekta. Htjeli smo osigurati da branitelji budu na jednome mjestu i zajednički nose projekte, sudjeluju u svim našim aktivnostima unutar grada koji kao rezultat imaju razvoj naših Vinkovaca. Tko će bolje sugerirati i kreirati nego oni koji su branili nas, grad i našu zemlju jer ljubav i hrabrost koju su pokazali može biti inspiracija svima nama – rekao je tom prilikom gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, kojemu je također uručena plaketa.

Bosančić je podsjetio kako je ovaj projekt manifestirao zajedništvo Grada Vinkovaca i braniteljskih udruga. Podsjetio je da je projekt realiziran zajedničkim snagama Grada Vinkovaca, braniteljskih udruga kao i Razvojne agencije VIA, koji su iznijeli cijeli projekt koji sada koriste braniteljske udruge i branitelji za svoje aktivnosti. Rekao je i da je, kada se krenulo u realizaciju ovoga projekta, Koordinacija braniteljskih udruga bila od velike pomoći te da su im predstavnici udruga dali smjernice kako bi to sve trebalo izgledati, a bili su i od velike pomoći u daljnjem planiranju.

Inače, u Domu hrvatskih branitelja u Vinkovcima smješteno je 13 braniteljskih i stradalničkih udruga, a predsjednik Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije i umirovljeni brigadir Damir Dujić rekao je da su uz puno napora i pokušaja dobili ono što su svi htjeli, prostor za rad braniteljskih udruga, a kao "točka na i" je spomen-soba.

Spomen-soba

U adaptaciju objekta utrošeno je gotovo 66 tisuća eura, čime je oko 890 četvornih metara objekta stavljeno na raspolaganje vinkovačkim braniteljima. U Domu hrvatskih branitelja u Vinkovcima 14 je uredskih prostora, velika konferencijska dvorana, spomen-soba… U povodu otvorenja Doma hrvatskih branitelja u Vinkovcima otvorena je i izložba hrvatskog branitelja, veterana i logoraša iz Vukovara Dubravka Dujića Dunje, koji je rekao da mu iznimnu čast predstavlja to što su njegovi prijatelji suborci htjeli da njegova izložba bude prvi kulturni događaj u Domu hrvatskih branitelja.

– Drago mi je da sam dio svega ovoga jer sam dizajnirao cijelu spomen-sobu. Izložio sam 16 grafika, 4 skulpture i 4 oslikane hrastove grede koje predstavljaju slavonsko drvodjelstvo, koje je potpuno zaboravljeno, i tako želim produžiti život tim hrastovim gredama – rekao je Dujić.

Polaganje vijenaca i paljenje sviječa u spomen na poginule i nestale 109. Vinkovačka brigada Obljetnica osnutka legendarne vinkovačke brigade Idejno rješenje nekadašnjeg odlagališta otpada parka Papuk Počinje uređenje vinkovačkog Papuka Grad dobiva zelenu oazu nadomak samom središtu Organizatori su najavili bogat program i tijekom ovogodišnjih Rimskih dana koji su postali napoznatija proljetna manifestacija Najavljen program XI. Rimskih dana u Vinkovcima Jedinstven prikaz starih Cibala, od gladijatora do delicija