Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec
Skup potpore u Čakovcu

Mogu naplaćivati izvođenje Miše Kovača, ali ne i pučkih popijevki

Folklor
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Kulturno umjetničkim društvima naplaćuje se čak i izvođenje skladbe pučke tradicijske kulture ili domaća i strana glazba bilo koje vrste nepoznatih autora

– Pozivam sva kulturno-umjetnička društva iz Međimurja, Zagorja i Podravine da nam se pridruže na skupu potpore zaštiti hrvatske pučke popijevke 22. listopada na Franjevačkom trgu u Čakovcu.

Pozivam posebno saborske zastupnike koji jedini mogu pokrenuti i izglasati izmjene zakona – kaže dr. sc. Predrag Kočila, predsjednik KUD-a Mihovljan, koji s čakovečkim ogrankom Matice hrvatske u Čakovcu ustaje protiv toga da Hrvatsko društvo skladatelja i njegova služba Zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) naplaćuju izvođenje narodnih pjesama.

Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, koji je na snazi od listopada 2014., za dr. sc. Kočilu je, kako kaže, diskriminirajući u odnosu prema izvođačima glazbe jer ZAMP uz sudski progon nameće naplatu izvođenja svih glazbenih djela, bez obzira na to je li riječ o kompozicijama članova tog društva ili djelima koja s tim društvom nemaju nikakve poveznice, kao što su na primjer skladbe pučke tradicijske kulture ili domaća i strana glazba bilo koje vrste nepoznatih autora.

Neshvatljivo visoke naknade

– Može ZAMP naplaćivati izvođenje pjesama Miše Kovača, ali ne može to raditi za tradicionalne pjesme iz narodne baštine – ističe.

HDS se, dodaje, prema sveukupnoj glazbenoj ostavštini postavlja kao vlasnik autorskih prava namećući izvođačima, odnosno priređivačima izvedbi, neshvatljivo visoke naknade.

– Najveću štetu od ovoga imaju kulturna društva koja njeguju i promiču tradicijsku glazbu čuvajući je od zaborava i propadanja. HDS i njegova služba ZAMP sudskim tužbama nameću čak i samim autorima plaćanje javne izvedbe vlastitih kompozicija. Sve to omogućuje im ovaj apsurdni zakon čiju izmjenu skupom potpore želimo pokrenuti – napominje i Ivan Pranjić, predsjednik ogranka Matice hrvatske.

Skup počinje u 10 sati, a članovi KUD-ova doći će u narodnim nošnjama i s glazbenim instrumentima.

U Hrvatskom društvu skladatelja tvrde da vode računa i o zaštiti narodne baštine i da se naknade naplaćuju prema važećem zakonu.