Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec 6513 pregleda
Grad treba pomoć u postupcima javne nabave

Zbog 'profesionalnih žalitelja' Čakovec morao angažirati pravnika

Čakovec, panorama
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
U Čakovcu kažu kako su morati angažirati vanjskog specijalistu, za kojeg mjesečno izdvajaju 3500 kuna, zbog tzv. profesionalnih žalitelja koji na natječajima perfidno traže najmanju nepravilnost i "svaku glupost" kako bi se žalili i pokupili novac za odvjetničke i druge troškove

Grad Čakovec koristi usluge pravnika iz Požege u postupcima javne nabave jer se gradski službenici ne mogu nositi s tzv. profesionalnim žaliteljima.

Privremeni gradski pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Ivica Pongrac tvrdi da je Grad sredinom 2014. bio primoran angažirati vanjskog specijalista javne nabave pravne struke jer je u javnoj nabavi u javnim ustanovama zabilježena pojava tzv. profesionalnih žalitelja koji su zbog neusklađenih odredbi više zakona nastojali utjecati na poništavanje postupaka javne nabavu uz obveznu naknadu putem odvjetničke tarife. Taj je zamah profesionalnih žalitelja diljem Hrvatske, ističe Pongrac, poprimio takve razmjere da je morala reagirati i Udruga gradova.

- Postupci javne nabave i koncesije spadaju u izuzetno kompleksnu materiju jer se isprepliću ekonomija, građevina, pravo, informatika i sve ostale struke profesije, ovisno o predmetu nabave. Sve te djelatnost prate i nadležni zakonski akti, koje zbog širine materija i stalnih izmjena stručni kadrovi Grada zbog opsega svog posla ne mogu pratiti - napominje Pongrac u odgovoru na vijećničko pitanje nezavisnog vijećnika dr. sc. Predraga Kočile, koji pak smatra da je 54 zaposlenih u Gradskoj upravi dovoljno za provođenje postupaka javne nabave.

Pregledavaju natječajnu dokumentaciju

- Ako već Gradska uprava nema kvalitetne pravnike, u Čakovcu i okolici ih sigurno ima - kaže dr. sc. Kočila. Grad Čakovec mjesečno plaća 3500 kuna vanjskom suradniku Josipu Mičeviću-Marušiću, koji ističe da mu je posao, uz ostalo, paziti na one koji na natječajima perfidno traže najmanju nepravilnost i "svaku glupost" kako bi se žalili i pokupili novac za odvjetničke i druge troškove.

Iznosi ovise o vrijednostima javne nabave, pa ako se ona, na primjer, kretala oko osam milijuna kuna, za naknadu se moglo iskamčiti od 120.000 do 150.000 kuna. Žalbeni su troškovi u međuvremeni smanjeni, pa je i "zarada" žaliteljima pala, no nisu odustali.

U Udruzi gradova već se ranije upozoravali na pravne osobe koje pregledavaju natječajnu dokumentaciju u potrazi za najčešćim greškama naručitelja i potom ulažu žalbe Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Bilo je slučajeva da su tzv. profesionalni žalitelji već dan nakon podnošenja žalbe Državnoj komisiji naručiteljima poslali prijedlog nagodbe oko naplate odvjetničkih troškova i povlačenja žalbi. S prvim danom siječnja na snagu stupa novi Zakon o javnoj nabavi koji bi, uvjeravaju u Ministarstvu gospodarstva, trebao smanjiti i broj žalbi na odabir izvođača i dobavljača.