Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Djelatnici Grada Pule i ove su se godine priključili akciji dobrovoljnog darivanja krvi

Žene koje su krv dale 50, a muškarci 75 puta besplatno koriste javni pulski prijevoz

1/3
Foto: Grad Pula
U Hrvatskoj muškarci smiju dati krv do 4 puta godišnje, a žene do 3 puta godišnje

U povodu Svjetskog dana darivatelja krvi, Grad Pula kao jedini međunarodno priznati društveno odgovoran grad, već tradicionalno svake se godine priključuje hvalevrijednoj akciji darivanja krvi koju provodi u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa. Akcija Grada Pule i Crvenog križa održana je i ove godine.

Do otoka se dolazi brodicom koja polazi svakih sat vremena, a cijena vožnje je 10 kuna Omiljeni ljetni kamp Puljana od 1. lipnja otvorio svoja vrata Fratarski otok - ljetna oaza za odmor bez auta, struje...

Povećana potrošnja ljeti

Naime, zbog povećane potrošnje, a posljedično i potrebe za krvlju i krvnim pripravcima u ljetnim mjesecima, djelatnici Grada Pule darivanjem krvi priključili su se akciji i plemenitom gestom doprinijeli spašavanju ljudskih života. Među prvima krv je donirao zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek koji je tom prigodom istaknuo da je cilj akcije senzibilizacija javnosti o potrebi i važnosti doniranja, posebice u ljetnim mjesecima kada u Hrvatskoj boravi daleko više ljudi, pa se, nažalost, događa i veći broj nesreća u kojima stradavaju građani, tako da bolnice moraju imati dovoljne količine krvi i krvnih pripravaka jer često spašavaju ljudske živote i vrše brojne operacije.

– Ovo je naš mali doprinos akciji jer Grad Pula nije samo deklarativno priznat kao društveno odgovoran grad, već to svakodnevno dokazujemo nizom akcija poput ove – kazao je zamjenik gradonačelnika koji je ujedno pozvao i ostale građane koji to mogu da daju krv i pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Foto: Grad Pula

Sve je spremno za bogati Međunarodni program 66. Pulskog filmskog festivala U Puli će se uživati u dokumentarcima i popularnim te biografskim filmovima

Krv je i ove godine dao i predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić, a ukupno se akciji odazvalo 50-ak zaposlenika Grada Pule, javnih ustanova i trgovačkih društava. Zanimljivo je istaknuti da temeljem Odluke o socijalnoj skrbi Grada Pule pravo na stopostotnu subvenciju cijene mjesečne vozne karte u javnom gradskom prijevozu ima muškarac koji je krv dao više od 75 puta, odnosno žena koja je krv dala 50 i više puta.

Svake godine u povodu Dana darivatelja krvi koji se obilježava 25. listopada, Grad Pula u suradnji s Crvenim križem organizira tradicionalni prijam na kojemu se dodjeljuju zahvalnice jubilarnim darivateljima krvi u znak priznanja za nesebičnu pomoć i doprinos potrebitima. U Hrvatskoj muškarci smiju dati krv do 4 puta godišnje, a između darivanja mora proći 3 mjeseca, dok žene smiju dati krv do 3 puta godišnje s razmakom od 4 mjeseca između darivanja.

Foto: Grad Pula

Jedna doza spas za tri života

Krv je važan čimbenik, kako za planirane medicinske zahvate, tako i za hitne intervencije. Iz tog je razloga osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi ključan element učinkovitog zdravstvenog sustava svake zemlje. Svake godine 14. lipnja diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Time se želi podići razina svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. To je i prilika da se zahvali svim dobrovoljnim davateljima krvi na njihovu daru života.

Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine. Krv može pomoći u produljenju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata. Jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života.

Uređene plaže i kupališta svake godine privlače sve veći broj posjetitelja Moderna oprema i pristup osobama s invaliditetom posebnost su pulskih plaža Osim Puljanima, novim će se autobusima osigurati kvalitetnije prijevozne usluge i korisnicima na području Vodnjana te općina Fažana, Ližnjan i Medulin, ali i posjetiteljima u tim destinacijama Uz pomoć Grada Pule, fondova EU i Ministarstva prometa moderniziran javni vozni park Na pulskim ulicama 12 novih ekoloških autobusa s besplatnom Wi-Fi mrežom