Izbornik
Naslovnica Općine Gunja
GUNJA

Asfaltirana pješačka staza koja prolazi kroz tri ulice

1/6
Foto: Općina Gunja
Na red je došlo i uređenje pješačke staze u dijelu Ulice Miroslava Krleže, Trgu žrtava Domovinskog rata i Ulici Ante Starčevića

U Općini Gunja nastavljaju s projektima kojima poboljšavaju komunalnu infrastrukturu na području općine, a prije svega riječ je o asfaltiranju ulica i nogostupa. Tako je na red došlo i uređenje pješačke staze na dijelu Ulice Miroslava Krleže, Trga žrtava Domovinskog rata i u Ulici Ante Starčevića. Prema informacijama iz općine ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 560.000 kuna (oko 75.000 eura). Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 325.000 kuna dok je razlika financirana sredstvima općinskog proračuna.

Veliki problem

– Uređenje pješačkih staza u nekim općinama i gradovima možda je sitan i nebitan projekt, ali u Gunji je to velika stvar posebno kada znamo u kakvom stanju su bile naše ulice i pješačke staze. Dovoljno je reći da su pješačke staze u Gunji građene sredinom prošlog stoljeća, 50-ih i 60-ih godina. Od tada se nisu gradile, a u međuvremenu se dogodila poplava kao i obnova tijekom koje su pješačke staze dodatno uništene. Do njihove obnove nije došlo ni poslije poplave – kaže načelnik Općine Gunja Ante Gutić.

Sve to dovelo je do toga da je kretanje po pješačkim stazama bilo otežano, uz vodu, blato… Govoreći o ovome projektu, Gutić kaže kako je on za mještane jako važan jer je obnovljena pješačka staza dužine gotovo 900 metara i prolazi kroz neke od najfrekventnijih ulica u Gunji. Međutim, to je, kako i sam Gutić kaže, tek početak jer u Gunji ima više kilometara pješačkih staza kao i ulica koje treba obnoviti i urediti.

– Od 17 ulica koje su bile neasfaltirane mene je na mjestu načelnika dočekalo njih 17. Do sada smo 5 ih asfaltirali, a jedna je prijavljena za projekt uređenja i ima ishođene građevinske dozvole. U isto vrijeme projektiramo i radimo na ishođenju dozvola za još četiri ulice. U planu nam je da svake godine asfaltiramo barem po jednu ulicu, ali to će ovisiti prije svega o financijama jer Općina Gunja to iz svoga proračuna ne može sama – pojašnjava Gutić.

Nedostatak novca

Dodaje i kako su u posljednjih nekoliko godina građevinski radovi jako poskupjeli što dodatno otežava sve radove. Tako su radovi, koji su prije nekoliko godina plaćani 600 do 700 tisuća kuna, sada porasli na više od milijun kuna. Zbog toga moraju čekati otvaranje raznih natječaja kako bi mogli doći do potrebnih sredstava.

– Svjesni smo situacije, ali i potreba naših mještana. Godinama mnogi od njih ne mogu se normalno kretati ulicama i nogostupima jer su bile prepune rupa, vode i blata. U nizu slučajeva djeca i građani izlazili su iz kuća u jednim cipelama da bi se poslije preobuvali, a sve kako ne bi bili blatnjavi – rekao je Gutić.

Dotrajale prometnice dodatno uništene u obnovi nakon poplave

Kada mještani Gunje govore o komunalnoj infrastrukturi u svome naselju, redovito ističu katastrofalnu poplavu 2014. godine kada je cijela Gunja bila pod vodom. Ubrzo je uslijedila obnova koja se provodila u cijeloj Gunji u kojoj su bili angažirani teški kamioni i druga mehanizacija. Tada su već dotrajale prometnice i pješačke staze dodatno uništene. Mještani su bezbroj puta ukazivali na to, kao i općinske vlasti, ali država je ostala gluha na te potrebe Gunjanaca. Obnova u Gunji je završena prije nekoliko godina, a brojne ulice i pješačke staze ostale su zaboravljene i neobnovljene. U početku su se nadali da će se nešto napraviti po tom pitanju, ali sada su svi svjesni kako od toga nema ništa i da je loptica prebačena na općinske vlasti i općinski proračun.

GUNJA Pripremne radnje za izgradnju novog mezarja u Gunji Na dijelu ulice Miroslava Krleže, Trga žrtava Domovinskog rata i ulice Ante Starčevića Uređuju se pješačke staze za 325.000 kuna Novosti u općini Gunja Na pet lokacija u Gunji postavljene pametne klupe