Izbornik
Naslovnica Općine Gunja
Gunja

Asfaltirana ulica koja vodi prema novom muslimanskom groblju

Asfaltiranje ulice Dobriše Cesarića
1/5
Foto: Gunja Asfaltiranje ulice Dobriše Cesarića
Uređenje ove ceste važno je zbog prijave glavnog projekta za buduće muslimansko groblje. Naime, do tada mora postojati propisana infrastruktura

Kako su i najavile općinske vlasti proteklog tjedna, završena je izgradnja pristupne ceste u Ulici Dobriše Cesarića do budućeg muslimanskog groblja u Gunji. Riječ je o ulici dugoj 420 metara, a uz asfaltiranje uređen je i nogostup dugačak 300 metara. Dograđena je i vodovodna i plinska mreža. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 210.000 eura, od kojih je Općina Gunja iz svoga proračuna osigurala oko 140.000 eura, a ostatak je osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Problem u ukopima

Prema riječima načelnika Općine Gunja Ante Gutića, izgradnja pristupne ceste u Ulici Dobriše Cesarića do budućeg muslimanskog groblja projekt je koji je prijavljen na Poziv za iskaz interesa za financiranje projekata prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice.

– Uređenje ove ceste važno nam je kada budemo prijavljivali glavni projekt za buduće muslimansko groblje. Naime, do tada mora postojati propisana infrastruktura, odnosno uređena pristupna cesta što smo sada i završili – kaže Gutić.

Pojašnjava kako će glavni projekt izgradnje muslimanskog groblja biti naručen vrlo brzo, poslije čega će biti pokrenuta i javna nabava. Potrebno je prethodno i da se na parceli na kojoj će biti izgrađeno groblje odobri pravo građenja. Gutić kaže kako to ne bi trebao biti problem jer se radi o čestici u vrijednosti oko 15.000 eura i o kojoj će odlučivati Vukovarsko-srijemska županija.

– U idealnim uvjetima očekujemo da izgradnja muslimanskog groblja počne ove godine, ali ako u tome i ne uspijemo iz nekog razloga, i ako se pojavi krajnja nužda, plan nam je da do kraja godine uredimo jedno polje na budućem groblju kako bismo mogli početi s ukopima. Problem je što je postojeće muslimansko groblje gotovo u cijelosti popunjeno tako da se javlja problem s daljnjim pokopima. Najvažnije nam je da imamo osiguran prostor gdje će se moći pokapati ljudi. Treba znati i kako u Općini Gunja živi oko 27 posto Bošnjaka – rekao je Gutić.

Govoreći o planiranim radovima, Gutić kaže kako će u Ulici Maka Dizdara, koja vodi do džamije u Gunji, biti uređeni nogostupi s obje strane. Ta je ulica uređena, ali ne i nogostupi, kojih na nekim mjestima gotovo da i nema ili su uništeni. Gutić kaže kako za još dvije ulice u Gunji imaju ishođene građevinske dozvole te da će se krenuti i u njihovo uređenje i asfaltiranje ako budu osigurana potrebna sredstva. Stoga Gutić najavljuje kako će pratiti javne pozive na koje će se sigurno prijaviti.

Ključan je novac

– Uvijek je problem novac jer proračun Općine Gunja to ne može sam financirati. Stoga pratimo sve moguće natječaje i javne pozive na koje se prijavljujemo, a onda od priljeva tih sredstava ovisi i koliko toga ćemo raditi – ističe Gutić.

Inače, sada je u Općini Gunja ostalo pet neasfaltiranih cesta, a njih se planira urediti u idućih godinu-dvije. Gutić redovito podsjeća kako je stupanjem na mjesto načelnika Općine Gunja zatekao 12 neasfaltiranih cesta u općini kao i kilometre neuređenih i urušenih nogostupa. Plan je za kraj ostaviti asfaltiranje ceste koja vodi prema crpnoj stanici Konjuša, a koja je dugačka oko 2,5 kilometara.

Postavljanje pametnih pješačkih prijelaza Nastavlja se projekt Digitalizacija i prometna rješenja općine Gunja Uz pametne pješačke prijelaze na kružnim tokovima do sigurnog prometa storyeditor/2024-02-23/IMG_6206.jpg Jedan od prioriteta u radu općinske vlasti u Gunji Za asfaltiranje ostaje još šest ulica u kojima živi veći broj ljudi Umirovljenici 219 zahtjeva Umirovljenicima po 50 eura božićnice, više nego u nekim gradovima