Izbornik
Naslovnica Općine Gunja
Nastavlja se projekt Digitalizacija i prometna rješenja općine Gunja

Uz pametne pješačke prijelaze na kružnim tokovima do sigurnog prometa

Postavljanje pametnih pješačkih prijelaza
1/2
Foto: Općina Gunja

Općina Gunja prijavila se s projektom "Digitalizacija i prometna rješenja općine Gunja" na Javni natječaj za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prema podnesenom zahtjevu, ukupna je vrijednost projekta iznosila 68.125 eura uz sudjelovanje Fonda u iznosu od 54.500 eura. Kako navode iz Općine, odobren Fondov iznos sufinanciranja razvoja pametnih i održivih rješenja prema Ugovoru iznosi najviše do 54.172,71 euro.

– Provedena je javna nabava te su s najpovoljnijim ponuditeljima sklopljeni ugovori za izvođenje potrebnih radova odnosno usluga. Za instalaciju pametnih, sigurnih pješačkih prijelaza izabrana je tvrtka iz Osijeka. Ukupna ugovorena vrijednost radova iznosi 34.315 eura. Projekt je u fazi provedbe – rekao je načelnik Općine Gunja Ante Gutić.

Napominje i kako je za uslugu uvođenja webGIS sustava odabrana tvrtka iz Zagreba s kojom je sklopljen ugovor na više od 32.000 eura. Govoreći o detaljima projekta, Gutić kaže da će ta dva pametna pješačka prijelaza biti postavljena kod dvaju kružnih tokova u Gunji. Na samom pješačkom prijelazu bit će i trepereća svjetla koja će dodatno upozoravati vozače automobila i drugih vozila.

– To će svakako podići sigurnost svih sudionika u prometu. U planu imamo realizirati barem još jedan pametni pješački prijelaz. Tu treba napomenuti i da smo kod zgrade škole izmjestili pješački prijelaz i postavili semafor s usporivačem prometa. Time smo znatno podigli sigurnost djece kao i svih drugih sudionika u prometu. Nastavit ćemo tako raditi i dalje kroz razne projekte na koje se prijavljujemo – rekao je Gutić. 

storyeditor/2024-02-23/IMG_6206.jpg Jedan od prioriteta u radu općinske vlasti u Gunji Za asfaltiranje ostaje još šest ulica u kojima živi veći broj ljudi Umirovljenici 219 zahtjeva Umirovljenicima po 50 eura božićnice, više nego u nekim gradovima adventski sajam u Gunji Gunja Kuhano vino, čaj, kobasice i slanina na adventu i sajmu u Gunji