Izbornik
Naslovnica Općine Vir
Humanitarna akcija virskog UDDK-a

Besplatno ljetovanje na otoku Viru za tri obitelji iz Slavonije

Foto: Vir
Unazad pet godina posredstvom Udruge dragovoljnih darivatelja krvi Vir na otok dolaze obitelji slabijeg imovinskog stanja ili mlade osobe

Jedna je obitelj nakon sedmodnevnog ljetovanja spakirala stvari za povratak, a druga je tek došla na otok Vir. Kao i svakog ljeta unazad pet godina, posredstvom Udruge dragovoljnih darivatelja krvi Vir na otok dolaze obitelji slabijeg imovinskog stanja ili mlade osobe kojima je odmor na moru dio terapije i zdravstvene skrbi.

DO POČETKA SEZONE Još će se asfaltirati dio naselja Virić i Stari put

“Najljepše je na plažama”

Ove godine dolazak dviju obitelji organizirao se zahvaljujući instruktorici plivanja za osobe s posebnim potrebama Maji Mišić iz Slavonskog Broda, no dio ove humanitarne priče svakako su brojni Virani, virske obitelji i vikendaši koji svoje apartmane ili kuće, uz svu ostalu pomoć, velikodušno nude obiteljima koje ljetuju na Viru. Tako će u kući Monike i Tomislava Krznarića, Brođana koji žive i rade u Beču, u naselju Marina sedam dana boraviti umirovljeni djelatnik Hrvatske vojske Jakov Pipun sa svojom djecom – Matijom (16), Elizabetom (15) i Anom (9). Obitelj Pipun također je iz Slavonskog Broda, a ljetovanje na Viru im je prvi doživljaj otoka.

– Vir je jako lijep, a najljepše nam je na plažama – otkriva srednjoškolka Elizabeta čemu će se najviše veseliti tijekom sedam dana ljetovanja. Želja joj je, kaže, postati frizerka iako tata Jakov napominje kako je izrazito uspješna u akrobatskom rock’n’rollu. Očevim stopama krenuo je sin Matija, ali ne kao pitomac vojne škole, nego kao stolar.

– Zasad ide dobro, no vidjet ćemo što će biti – kaže Matija, dok se najsvestranijom u obitelji čini najmlađa Ana koja je uspješna kao gimnastičarka i plivačica. Tata Jakov jako je zadovoljan.

Obavljena primopredaja dužnosti Kreće se s projektiranjem novog vrtića, moderne osnovne škole

– Radili smo s asistentom u nastavi, što je dalo dobre rezultate. Najveći dio posla ipak odrađujemo supruga i ja. Mama će nam nedostajati na ljetovanju. Nije mogla s nama jer mora raditi – govori Jakov.

Iz susjedne općine Brodski Stupnik došla je obitelj Jurčić: mama Slavica, otac Ivan i njihov 20-godišnji sin Domagoj koji je student s invaliditetom na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu. Slavica je domaćica na obiteljskom imanju na kojemu Jurčići – dijelom iz terapijskih razloga – drže guske, koke i ovce, dok je Ivan umirovljeni prometnik vlakova u Hrvatskim željeznicama. Njihov smještaj na otoku financijski je pokrio Elio Kuraja iz virskog caffe & snack bara Bolero. Sedam dana ljetovanja na otoku rekorderu Jurčići neće brzo zaboraviti.

– Zahvaljujemo svima na pomoći, naročito Goranu Vickoviću koji nam je u svakom trenutku bio na raspolaganju. Lijepo smo se proveli i odmorili. Vir je ispunio sva naša očekivanja jer smo od Brođana koji imaju kuće na otoku čuli samo najljepše stvari – ističe Slavica zadovoljstvo sedmodnevnim boravkom na Viru, pogotovo jer je Domagoj kronični astmatičar pa mu je boravak na otoku uz obilje morskog zraka i soli znatno olakšao zdravstvene tegobe. Tako je još jednom s otoka odaslana vrlo jednostavna poruka – Virani su spremni pomoći u svakoj situaciji, odnosno svima kojima je pomoć potrebna.

Asfaltirane ceste, a stigla i rasvjeta Podignuta javna rasvjeta u ulicama Put Podvornic i Laz

Virani uvijek pomažu

Na ovu je činjenicu ukazao načelnik Općine Vir Marino Radović koji je u društvu direktorice destinacijske menadžment kompanije Vir turizam Kristine Perić i direktora Turističke zajednice Srđana Liverića došao pozdraviti brodske obitelji na ljetovanju.

– Sretni smo ako možemo pomoći, naročito ako je riječ o humanitarnom djelovanju po kojemu je naš virski UDDK nadaleko poznat. Nadam se da ste uživali na Viru, odnosno da ćete se lijepo provesti na ljetovanju – pozdravio je načelnik Radović goste otoka i virskog UDDK-a. Najzaslužniji za još jednu organizaciju ljetovanja bio je predsjednik Vicković koji je, kao što je ranije bilo najavljeno, također dogovorio besplatno ljetovanje i za obitelj Tomislava Madunića.

– Virani uvijek pomognu kod organizacije ovakvih i sličnih akcija, pogotovo kada su u pitanju obitelji koje dolaze na more – kaže prvi čovjek UDDK-a Vicković ističući kako je Me Gusta restoran častio jumbo pizzama, Pekarna kod Pere osigurala je doručak s burekom, Watersports Dragane Kontent i Mile Utkovića poklonio je vožnje jet-skijem, a Stipica Škorić obilazak otoka na turističkom brodu. Ovu humanitarnu akciju godinama već pomaže i Vir turizam, odnosno restoran Kotarina s besplatnom večerom i druženjem za obitelji.