Izbornik
Naslovnica Općine Vir
Asfaltirane ceste, a stigla i rasvjeta

Podignuta javna rasvjeta u ulicama Put Podvornic i Laz

Foto: Vir
Naš projekt modernizacije i podizanja javne rasvjete u svim otočnim naseljima i ulicama koji nemaju rasvjetna tijela i asfaltirani put neće stati - poručuje novi načelnik Općine Vir Marino Radović

Javna rasvjeta, asfalt, voda i kanalizacija bit će u svakom virskom naselju i u svakoj ulici na otoku do 2025. godine – poručili su sad već bivši direktor općinskog poduzeća Vir održavanje Marin Radović i direktor Vodovod Vira Hrvoje Bašić, a u tom komunalnom standardu već uživa Andrija Bađun iz Križevaca. Lijepu obiteljsku kuću u kojoj danas ima tri velika apartmana sagradio je još prije dvadeset godina na adresi Laz X/16, odakle je pratio asfaltiranje rubnjaka nakon što je u ulici podignuta javna rasvjeta, izvjestili su iz virske lokalne uprave.

ZAKONSKA OBVEZA Na Viru počinje intenzivna kontrola prijave gostiju

Ugodna za oko

– Rasvjeta je vrlo ugodna za oko, pa nam je sada pristup kućama kroz ulicu vrlo lijep. Otkako smo dobili rasvjetu, sada smo u ulici zaokružili komunalni standard: imamo vodu i kanalizaciju, asfaltirani put, javnu rasvjetu te struju i telefon – kaže Andrija koji veći dio godine uživa na Viru. – Dio godine boravim i u Križevcima, ali je na Viru ipak ljepše – dodaje gospodin Bađun uz čiju su kuću u Lazu X djelatnici Vir održavanja asfaltirali rubni dio puta.

Isti posao odrađen je u ulici Put Podvornic te u ulici Laz II, čime je komunalni zahvat na ovom dijelu otoka gotovo doveden do kraja. Ostao je bez asfalta tek manji dio puta kod prekopa na Put Podvornic koji će se vrlo brzo asfaltirati, no već sada uz Laz II svijetli 12 novih štednih rasvjetnih tijela od šest metara, dok su u ovoj fazi radova na završetku Put Podvornic podignuta još tri rasvjetna tijela iste veličine. U ulici Laz X postavljeno je sedam stupova javne rasvjete od četiri metra, a kako od Laza II idu odvojci s devet stupova nove rasvjete od četiri metra, to znači da je ukupno postavljeno 15 stupova od šest metara te 16 stupova javne rasvjete od četiri metra.

PRVI U HRVATSKOJ Cijepljenje Pfizerom u COVID busu

Standard za svaku ulicu

– To će uskoro biti standard za svaku ulicu i naselje, jer naš projekt modernizacije i podizanja javne rasvjete u svim naseljima i ulicama na otoku koji nemaju rasvjetna tijela i asfaltirani put neće stati. Dovest ćemo projekt do samog kraja, odnosno do posljednje ulice na Viru – poručuje novi načelnik Općine Vir Marino Radović, koji je u društvu novoizabranog člana Skupštine Zadarske županije Antonija Vučetića obilazio virska komunalna gradilišta. Za ovaj su posao djelatnici Vir održavanja postavili čak 63 tone asfalta uključujući Laz X i Laz II. 

U naselju Smratina postavlja se 14 novih rasvjetnih tijela

Osim radova u Put Podvornic i ulicama u Lazu, djelatnici Vir održavanja postavljali su javnu rasvjetu u naselju Smratina, odnosno ulici Smratina X u kojoj se postavlja 14 novih rasvjetnih tijela od četiri metra. Zasad djelomično uređenje ovog naselja uključuje i radove na podizanju javne rasvjete od Biskupljače XII do ulice Smratina IV, odnosno novih 14 stupova od šest metara. Sve skupa u prvoj fazi radova postavit će se 28 stupova javne rasvjete.

– Posao ćemo izvoditi do 15. lipnja, a onda na jesen ponovno krećemo s radovima i nastavljamo s projektom – kaže inženjer Vir održavanja Ivica Pavlović.