Izbornik
Naslovnica Općine Vir
Provjera izvršavanja zakonske obaveze

Kontrola prijave gostiju u svim virskim naseljima do rujna

Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Tri udarna lipanjska vikenda donijela su veliko povećanje noćenja i dolazaka u komercijalnom smještaju

Posljednja tri turistička lipanjska vikenda na Viru donijela su oko 70.000 noćenja domaćih i stranih gostiju te približno 6200 turističkih dolazaka s velikim rastom u komercijalnom smještaju od 57,8 posto kada su dolasci u pitanju te 26,1 posto kada je riječ o komercijalnim noćenjima turista.

MINISTRICA TURIZMA U RADNOM POSJETU Turizam se budi, ali moramo biti odgovorni

Rast dolaska gostiju

Posljednji lipanjski vikend tijekom subote i nedjelje donio je također značajnih 26,9 posto rasta u noćenjima i 8,9 posto u dolascima, najviše Slovaka, Poljaka, Mađara i Čeha. Kako je još od početka lipnja počela intenzivna kontrola prijave boravka rodbine, prijatelja i gostiju na otoku, prije svega zbog zakonske obaveze prijave gostiju i istovremenog vođenja evidencije zbog pandemijske krize, Komunalno redarstvo Općine Vir i djelatnici virske Turističke zajednice rade svakodnevnu provjeru izvršavanja ove zakonske obveze kod domaćina, iznajmljivača i vlasnika turističkih objekata.

Virski komunalci obišli su jednom sva virska naselja, pa od kraja lipnja ponovno kreću u obilaske i kontrolu.

– Neke ćemo ulice nenadano ponavljati kako bismo se uvjerili da su sve prijave gostiju napravljene po zakonu, odnosno da provjerimo stanje ondje gdje nije bilo nikoga kada smo prvi put prošli određena naselja – kaže direktor virskog TZ-a Srđan Liverić koji ciljeve ove akcije koja će se protegnuti do kraja rujna, vidi u zaštiti zakona, legalnih iznajmljivača, općoj zdravstvenoj dobrobiti i prilici da se građani i iznajmljivači dodatno educiraju.

Priprema turističke sezone za što ugodniji boravak turista i njihov siguran povratak doma Novalja osigurala dva dodatna punkta za testiranje na COVID-19

Edukacija vlasnika objekata

– Svakodnevno radimo na edukaciji vlasnika objekata kako bismo ozbiljno shvatili potrebu prijave gostiju. To je najodgovorniji oblik ponašanja svih sudionika u turističkom poslovanju na našem lijepom otoku – poručuje Liverić.

S virskim komunalnim redarima u kontroli će u jutarnjim i popodnevnim smjenama povremeno još sudjelovati pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova, Odjela za strance te turistički inspektori Državnog inspektorata. Cilj je jedinstven: poštivanje zakona i suzbijanje sive ekonomije u turizmu, zaštita iznajmljivača koji uredno izvršavaju svoje obaveze, educiranje i pomoć građanima cirkularnim obavijestima te u konačnici zaštita zdravlja.