Izbornik
Naslovnica Općine Čepin
ČEPIN

Čuvari tradicije ponosno se okupili na pokladnom jahanju

1/2
Foto: Čepin
Graničari su u svečanom ruhu pjevali pokladni bećarac, pjesmu koja se sastoji od dva stiha u desetercu te tako pozdravljali graničare i sve koji su ih odlučili ugostiti otvarajući pred njima svoje kapije

I mladi i stari, i muškarci i žene, odjenuli su narodne nošnje i uzjahali konje te se zaputili čepinskim ulicama na jubilarnom, 20. pokladnom jahanju Čepin. Ništa manje svečano nisu izgledali ni konji koji su i ove godine plijenili pozornost Čepinčana i njihovih gostiju. Kamo god su kročili, razdragano su ih dočekali mještani nudeći ih krafnama i drugim delicijama.

Poticaj za lipicance

Pokladno jahanje manifestacija je iz vremena čuvanja granice na Savi od Turaka. Graničari su u svečanom ruhu pjevali pokladni bećarac, pjesmu koja se sastoji od dva stiha u desetercu te tako pozdravljali graničare i sve koji su ih odlučili ugostiti otvarajući pred njima svoje kapije. Manifestacija se održava u Čepinu svake godine pod pokroviteljstvom Općine Čepin.

Jahači u narodnim nošnjama predstavljaju svoj kraj pjevajući šokačke pjesme.

– Ono što je najvažnije kod ove manifestacije jest to da okuplja mlade koji su jamstvo da pokladno jahanje neće izumrijeti i biti zaboravljeno, već da će se tradicija nastaviti. Općina Čepin odlučila je otići korak dalje pa će se tako uvesti poticaji za uzgoj hrvatskih lipicanaca, koji su odnedavno na UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva – kažu nam u Općini Čepin.

Na ovoj manifestaciji mještani također imaju priliku predstaviti svoje domaće proizvode i tradicionalnu slavonsku hranu, kao što su kulen, kobasica, slanina, domaća rakija, vino i druge delicije njihova kraja.

A 20. pokladno jahanje Čepin održano je 14. siječnja, sve je počelo okupljanjem na parkiralištu kod NK Čepina. Povorka se mjestom otisnula u 11 sati, a zastala je na nekoliko postaja – kod obitelji Dorušak, Tonkovac, Sabol, Sić, Topić, Blažević.

Blagoslov konja i jahača

Kod obitelji Dorušak, u Kolodvorskoj ulici, u sjedištu Konjogojske udruge Čepin, župnik je blagoslovio konje i ljude zazvavši Božju milost na početku ovogodišnje obrade tla. Blagoslovom je zahvalio Stvoritelju i na radosti suradnje ljudi i životinja, a koju i oni koji nemaju životinje mogu vidjeti u ljepoti pokladnog jahanja konja ulicama Čepina, koje je uslijedilo nakon blagoslova.

Navečer je u Hrvatskom domu održan pinkl bal, a okupljene je zabavljao tamburaški sastav Žitna polja.

Dražen Tonkovac Dražen Tonkovac Tristo novih obitelji našlo dom na području općine Čepin Ulaganja u školstvo Općina Čepin pomaže učenicima: od nastavnih materijala do stipendija Javni poziv za potpore poljoprivredi na području Općine Čepin Potpore za pčelarstvo, ekološku proizvodnju, analizu tla...