Izbornik
Naslovnica Općine Vuka
U općini Vuka radi se punom parom

Gradnja pješačkih staza obilježila novu sezonu radova u Vuki

1/2
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Potpisan je ugovor s dobavljačem za nabavu 1000 spremnika za odvojeno sakupljanje otpada, pa će sva kućanstva biti zadužena s pet kanti

Rekonstrukcija i gradnja pješačkih staza u ulicama Stjepana Radića i Nikole Šubića Zrinskog obilježile su početak proljeća i novu sezonu radova u Općini Vuka. U obje dionice bit će uloženo približno 600.000 kuna. Gradi se pješačka staza širine 140 centimetara, izvedena u asfaltu s betonskim rubnjacima.

Spremnici za odvajanje

– Sve smo bliži potpunoj obnovi svih staza na području naše općine. Najveće dionice koje nam preostaju za obnovu i gradnju su 
jedna strana ulice u Hrastovcu i dio desne strane Osječke ulice u Vuki. U Osječkoj ulici u Vuki tu bi dionicu trebao pokriti projekt 
gradnje biciklističko-pješačkih staza s pripadajućim mostom preko rijeke Vuke, vrijedan približno milijun eura. Očekujemo  poziv u sklopu Urbane aglomeracije Osijek na koji ćemo kandidirati ovaj projekt. On je namjenski i izrađen za ovakav poziv koji je pušten u prošloj financijskoj omotnici, ali tada jednostavno nije bilo dovoljno novca za sve – započinje načelnik Damir Maričić.

Prije mjesec dana objavljeni su natječaji ministarstava. Općina Vuka prijavila je šest projekata, a među njima su izrada projektno-tehničke dokumentacije za gradnju solarne elektrane površine 5 hektara, gradnja parkirališta kraj nove zgrade doma kulture u Vuki, gradnja ceste i mosta koji će preusmjeriti promet s ulice Milka Cepelića na županijsku cestu prema Vinkovcima, izrada projektne dokumentacije za gradnju nove zgrade dječjeg vrtića u Vuki, digitalizaciju poslovanja…

– Vidjet ćemo što će nam od prijavljenih projekata biti odobreno i sufinancirano od ministarstava, a trenutno dovršavamo projekte koje smo započeli u prethodnom razdoblju. U potpunosti smo tako dovršili zgradu doma kulture i sada slijedi puštanje javne nabave za opremanje doma. Nabavit ćemo kuhinju i namještaj za 300 osoba vrijedan približno 500.000 kuna – navodi načelnik.

Potpisan je, nadalje, ugovor s dobavljačem za nabavu 1000 spremnika za odvojeno sakupljanje otpada. Sva kućanstva s područja općine tako će biti zadužena s pet kanti. Odvojeno će se sakupljati plastika, papir, staklo, metal i mješoviti komunalni otpad u kantama od 120 litara.

– Malo je općina ili gradova u  Hrvatskoj koji ovoliko truda pridaju problematici sakupljanja otpada. U pregovorima s Unikomom pokrenuli smo temu nabave kompostera ili smeđih kanti za biootpad te ćemo bude li potrebe nabaviti i ovaj dio komunalne opreme – ističe načelnik Maričić.

Obnova mreže

Očekuju, nastavlja, i početak radova na obnovi niskonaponske mreže na području cijele općine. Obnova bi trebala započeti u Osječkoj ulici, dok su preostala naselja i ulice u fazi projektiranja.

– Na sastanku u HEP-u dobili smo informaciju da se očekuje izdavanje građevinske dozvole u srpnju ove godine, pa tako i nastavak radova krajem ove i početkom 2023.godine – kaže.

A projekt Novim znanjem do novih ciljeva napreduje sasvim dobro, ocjenjuje Maričić, i trenutno traju edukacije za računalnog 
operatera i voditelja izrade i provedbe EU projekata. Edukacije  su u osnovnoj školi u Čepinu. Uskoro će započeti još dvije edukacije: engleski jezik i računalni operater.