Izbornik
Naslovnica Općine Klis
Stare i dotrajale sprave tijekom ljeta su uklonjene i zamijenjene novim

Nova igrališta obradovala najmlađe u Općini Klis

storyeditor/2024-09-27/PHOTO4-2024-09-18-13-14-50.jpg
1/5
Foto: Klis STARE I DOTRAJALE sprave tijekom ljeta su uklonjene i zamijenjene novim, sigurnosno certificiranim, za igru, zabavu i rekreaciju
U Klis Kosi otvoreno je novo, moderno uređeno dječje igralište, a ove jeseni, najavio je načelnik Jakov Vetma, otvorit će se dječje igralište i u naselju Klis Brdo. Rekonstruirat će se i dječji park na Megdanu

Početkom nove školske i vrtićke godine djecu iz Klis Kose je u parku, pokraj nedavno otvorenog vrtića, dočekalo novo, moderno uređeno igralište.

Igralište u Klis Kosi

Stare i dotrajale sprave tijekom ljeta su uklonjene i zamijenjene novim, sigurnosno certificiranim, koje mališanima omogućuju sigurno i veselo okruženje za igru, zabavu i rekreaciju. Tridesetak vrtićke djece tako od sada na raspolaganju ima ljuljačku sa dva sjedala, most, kombinirano igralo te tri klupe s naslonom. Kako bi se povećala sigurnost djece i poboljšala kvaliteta boravka na otvorenom, izvan prostorija dječjeg vrtića, u sklopu rekonstrukcije igrališta postavljena je također i nova antistres-podloga, prilagođena različitim vrtićkim dobnim skupinama.

Ovaj projekt proveden je uz financijski doprinos Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Od ukupno nešto više od 32 tisuće eura koliko je iznosila rekonstrukcija igrališta iz Središnjeg ureda za demografiju i mlade stiglo je gotovo 18 tisuća eura bespovratnih sredstava. Ovo je prvo ulaganje igralište u Klis Kosi u posljednjih deset godina, a njegovom obnovom podupire se cjelokupni razvoj djece, podiže kvaliteta pedagoških standarda te poboljšava napredak u psihomotoričkom razvoju djece dok kretanje i igra na otvorenom utječu i na njihovo mišljenje, koncentraciju te kognitivni razvoj.

POSTAVLJENA je također i nova antistres-podloga, prilagođena različitim vrtićkim dobnim skupinama
Foto: Klis POSTAVLJENA je također i nova antistres-podloga, prilagođena različitim vrtićkim dobnim skupinama

Novo dječje igralište samo je jedan od pokazatelja kako Općina Klis kontinuirano ulaže u djecu te radi na proširenju i unapređenju kapaciteta dječjih vrtića kao i na gradnji dječjih igrališta, a s tom politikom nastavit će se dalje.

Uskoro u Klis Brdu

– Ove jeseni očekuje nas otvorenje igrališta i u naselju Klis-Brdo. Investicija je to vrijedna 50 tisuća eura, a paralelno s tim krenut će i rekonstrukcija dječjeg parka na Megdanu gdje će se postojeće sprave zamijeniti novima, postavit će se nove klupe kao i zaštitna ograda kako bi naši mališani bili sigurni. Mi smo općina s puno mladih i djece pa su rekonstrukcije i gradnje dječjih igrališta nužni za podizanje kvalitete života stanovnika što je jedan od općinskih prioriteta – istaknuo je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis.

Lokalna vlast također vjeruje kako će uskoro i sva naselja u Klisu imati adekvatna dječja igrališta čime će se dodatno povećati sigurnost najmlađih i omogućiti kvalitetno provođenje vremena na otvorenom.

Nova dječja igrališta samo su jedna u nizu demografskih mjera koje Općina Klis kontinuirano provodi kako bi osigurala što kvalitetniji život svojih najmlađih sumještana, što su prepoznale brojne mlade obitelji s malom djecom koje su Općinu Klis izabrale za mjesto svoga življenja.

Klis nema problem s iseljavanjem, onamo se ljudi doseljavaju.

– Sretni smo zbog toga, pa smo i pokrenuli prodaju općinskog zemljišta za mlade obitelji s povoljnijim uvjetima, što smo i postigli, pa smo ove godine u Prugovu imali više upisanih prvašića nego prijašnjih godina. Dolaze nam obitelji s djecom, bolji su uvjeti života, jeftiniji stambeni kvadrati, a život u obiteljskoj kući i onaj u skučenom stanovu neusporedivi su – kaže načelnik Jakov Vetma.

Općina Klis jedna je od rijetkih jedinica lokalne uprave u Hrvatskoj koja isplaćuje novčanu naknadu roditeljima odgajateljima koji imaju najmanje troje djece. Skrb Općine o najmlađima ne prestaje nakon vrtićke dobi, brojne su mjere usmjerene i prema učenicima i studentima.

storyeditor/2024-09-26/PXL_250924_121224798.jpg Davor Pavić idejni je inicijator predstave i glavni urednik stripa Predstavom 'E, moj Jere' i stripom 'Sv. Jere' obilježen Dan županije storyeditor/2024-09-26/Dan_jezika_1.jpg Dan jezika u Vinkovcima Učenje stranih jezika spaja nas i povezuje storyeditor/2024-09-27/1727351677502.jpg U Vrbovcu održana vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Spremni i opremljeni za uspješno suočavanje s raznim opasnostima