Izbornik
Naslovnica Općine
Baranja ima podjednak broj sunčanih sati kao i Hvar

Winter Wine & Walk okupio 150 sudionika koji su se šetali i degustirali

storyeditor/2024-02-23/foto_nenad_milic.jpg
1/2
Foto: Nenad Milić U ZIMSKOM izdanju ide se od podruma do podruma, tj. vinar mora imati "čvrst krov nad glavom"
U ugodnoj i sunčanoj šetnji od devet kilometara kroz Suzu i Zmajevac šetači su obišli 13 točaka, a uz vino mogli su kušati i baranjske specijalitete

Uspješno je održano drugo izdanje popularne baranjske akcije naziva Winter wine & walk. Šetače iz cijele Hrvatske poslužilo je sunčano vrijeme, što je pridonijelo veselom druženju. U ugodnoj šetnji od devet kilometara kroz Suzu i Zmajevac uživalo je 150 sudionika koji su posjetili 13 točaka. Sudjelovale su vinarije Pinkert, Kovats, Kalazić, Kolar, Horvat, Gerštmajer, M&M, Svijetli dvori, Zlatno brdo, OPG Juhas Šandor, Kusić i Zajec. Osim vina, na pet su se točaka mogli kušati i baranjski gastrospecijaliteti za koje su bili zaduženi Piroš Čizma, Kovač Čarda, Oaza mira i udruga Tako je to nekad bilo.

Baranja prvi organizator

Osim vina i šetnje walkeri su uz pratnju vodiča posjetili Vinarium Borarium, zmajevačke surduke i brojne druge zanimljive lokalitete. Inače, Istra je prva u Hrvatskoj započela s wine & walk programom sad već davne 2015. godine. Na toj prvoj organiziranoj vinskoj šetnji kao gosti sudjelovali su i turistički djelatnici iz Baranje i odmah došli do zaključka da će isto organizirati u svom kraju. Tako je nakon prvog wine & walka na krajnjem sjeverozapadu države odmah sljedeće godine i krajnji sjeveroistok dobio svoju vinsku šetnju. U proteklih desetak godina došlo je do prave ekspanzije tih događanja, a u jednom je Baranja preuzela pionirsku ulogu.

U ZIMSKOM izdanju ide se od podruma do podruma, tj. vinar mora imati "čvrst krov nad glavom"
Foto: Nenad Milić U ZIMSKOM izdanju ide se od podruma do podruma, tj. vinar mora imati "čvrst krov nad glavom"

Naime, u Baranji je pretprošle godine 10. prosinca organizirana prva zimska vinska šetnja, 3W – Winter wine & walk, koja je zbog sveprisutnog elementa kiše i ponekad i bujica s Banskog Brda niz surduke sve do naseljenih dijelova Suze i Zmajevca dobila neformalno u svome nazivu još jedno "w". Tako su sudionici govorili o 4W iliti o "wet winter wine & walku". Ove je godine, pak, što se tiče atmosferilija i vremenskog ugođaja situacija bila dijametralno suprotna pa su se sudionici pripremljeni i obučeni za zimske uvjete sklanjali od sunca u sjenu hlada. Za one koji ne znaju, Baranja ima podjednak broj sunčanih sati kao i Hvar, a baranjsko sunce sasvim lijepo zna ugrijati i sredinom veljače.

Sličnosti i razlike

Koncepcija ljetnog i zimskog wine & walka slična je koliko je i različita. Hoda se od točke do točke i pritom se uživa u vinu i pratećim zalogajima. U ljetnom izdanju trasa je nekoliko kilometara dulja jer se ide obroncima Banskog brda gdje većina vinara sudionike dočekuje na pop-up punktovima, tik uz same čokote vinove loze. U zimskom izdanju ide se od podruma do podruma, tj. vinar mora imati "čvrst krov nad glavom", jer vrijeme zna uistinu varirati. Ruta je završila u gatoru obiteljske vinarije Zajec, a posebno iznenađenje jest novo vino u njihovom podrumu, baranjski šiler. Kako i samo ime sugerira, riječ je o vrsti vina koje se nekoć tradicionalno proizvodilo u Baranji, a danas ga rade samo Zaječevi. 

storyeditor/2024-02-26/samonb.jpg Samobor potiče bioraznolikost Posadili desetke stabala i postavili kućice za ptice storyeditor/2024-02-23/Fotka2.jpg Park na 15 hektara pokraj kompleksa bivše vojarne Građanima predstavljeno idejno rješenje jedinstvene Zelene oaze Čakovca storyeditor/2024-02-23/a_kombi_foto_anita_zeko.jpg Očekuju nas investicije u obrazovanje, najavio je župan Andrović Županija kupila kombi slatinskoj školi za prijevoz učenika i hrane