Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Samobor potiče bioraznolikost

Posadili desetke stabala i postavili kućice za ptice

storyeditor/2024-02-26/samonb.jpg
Foto: Grad Samobor BRIGA ZA OKOLIŠ Dosad je posađeno 40 stabala javora, šest stabala tulipanovca i pet stabala likvidambara u Samoborskoj te pet drijenaka, dvije crvenolisne bukve i jedna božikovina te sedam drijenaka i dvije božikovine kod Samoborskog muzeja

Na širem području grada Samobora u tijeku je sadnja stabala, čime se unaprjeđuje zelena infrastruktura urbaniziranih gradskih cjelina. Dosad je posađeno 40 stabala javora u Ulici Ante Starčevića u Bregani, šest stabala tulipanovca i pet stabala likvidambara u Samoborskoj ulici u Bregani te pet drijenaka, dvije crvenolisne bukve i jedna božikovina u parku ispred vojarne u Mirnovečkoj ulici te sedam drijenaka i dvije božikovine kod Samoborskog muzeja.

Prošle je godine na samoborskom području posađeno oko 90 stabala i više od 600 sadnica ukrasnog bilja. Ove je godine u planu sadnja više od 150 stabala čiji će se broj, ovisno o uvjetima sadnje, vjerojatno i povećati. Grad Samobor u suradnji s Komunalcem ovog je mjeseca u gradu postavio 20 kućica za ptice i 10 kućica za kukce, popularno zvanih hotelima za kukce. Kućice su izradili učenici Šumarske i drvodjeljske škole iz Karlovca, čime se prije svega podržava rad mladih, a izrađene su od prirodnih materijala, točnije drva jele i smreke te nisu bojene ni premazivane kako ne bi odbijale potencijalne životinjske stanare. U prirodi ptice i kukci sami traže duplje u drveću ili pak sami rade gnijezda, no u gradskim urbanim sredinama sve im češće nedostaje mogućnosti za to pa je Grad, osim sadnjom novog drveća, i ovim projektom podržao jačanje bioraznolikosti.

Svi smo svjesni da su nam kukci poput primjerice bubamara bitni i za održavanje postojećeg biljnog biosustava, a upravo omogućavanjem sigurnijeg razmnožavanja i života benefiti su višestruki za cijelu zajednicu. Kućice su postavljene na 16 lokacija, pri čemu se pazilo da ne ometaju korištenje javnih površina, a svojom veličinom prilagođene su kukcima i manjim pticama (sjenicama). Podsjećamo da je na sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora održanoj 25. listopada 2023. usvojena "Strategija zelene urbane obnove Grada Samobora". Glavni ciljevi Strategije uključuju razvoj zelene infrastrukture, integraciju rješenja temeljenih na prirodi, unaprjeđenje kružnog gospodarenja prostorom i zgradama, ostvarenje ciljeva energetske učinkovitosti, prilagodbu klimatskim promjenama i jačanje otpornosti na rizike, sve u svrhu podrške održivom razvoju. 

storyeditor/2024-02-23/a_kombi_foto_anita_zeko.jpg Očekuju nas investicije u obrazovanje, najavio je župan Andrović Županija kupila kombi slatinskoj školi za prijevoz učenika i hrane storyeditor/2024-02-22/kutina_b_slager_rukomet.jpg Kutina među devet gradova koji provode projekt "Vrtko" u suradnji s EHF-om Od malih nogu u kutinskim vrtićima vježbaju rukomet uz licencirane trenere storyeditor/2024-02-26/bilje_foto_2.jpg Jedan je od najpoznatijih proizvoda baranjskih polja Cijelo desetljeće začinsku papriku proizvode na tradicionalan način