Izbornik
Naslovnica
Obnova Arheološkog muzeja Istre, uređenje Malog rimskog kazališta...

U obnovu kulturne baštine ulaže se više od 150 milijuna kuna

Foto: Grad Pula
U Puli su otvorene brojne milijunske investicije zahvaljujući sredstvima iz fondova EU

Premda je 2020. financijski bila izazovna godina zbog pandemije koronavirusa i njezinih posljedica, u Puli su otvorene brojne investicije milijunskih vrijednosti zahvaljujući sredstvima iz fondova EU. Više od 150 milijuna kuna ulaže se u valorizaciju kulturne baštine u najvećem istarskom gradu.

Intervju s novoizabranom gradonačelnicom Pleternice Marijom Šarić 'EU projektima potičemo otvaranje novih radnih mjesta'

Gradnja lifta

Jedna od njih je strateški projekt “Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod” vrijedan više od 23,3 milijuna kuna, čiji je nositelj Grad Pula, a partneri Povijesni i pomorski muzej Istre i Turistička zajednica grada Pule. Riječ je o obnovi pulskog Kaštela u sklopu kojih se gradi lift koji će povezati pulske podzemne tunele Zerostrasse s mletačkom utvrdom na Kaštelu. Time će se od dva, trenutno odvojena punkta, stvoriti prostor jedinstvene kulturne destinacije. Više od 100 milijuna kuna ulaže su u obnovu Arheološkog muzeja Istre koja je počela još 2013. godine.

Novi muzej imat će i multimedije, pristup osobama u kolicima te onima slabije pokretljivosti, bit će mjesto edukacije i druženja, organizirat će se stručna predavanja i razna događanja za domaće i strane posjetitelje. Između dva muzeja, Povijesnog i pomorskog i Arheološkog muzeja Istre, smješteno je Malo rimsko kazalište koje je ovih dana, također, postalo gradilište. Gradonačelnik Pule Filip Zoričić sudjelovao je na predstavljanju početka radova na uređenju Malog rimskog kazališta u sklopu projekta „Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta – Pula“ za koji je osigurano sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

– Ovo je svjetska priča, a grad Pula je svjetski grad. Drago mi je da je u ovom projektu Grad Pula putem ITU mehanizma osigurao 8,5 milijuna kuna jer će cijela ova priča dati doprinos stvaranju jednoga novog grada. Kultura stvara građanstvo, građanstvo mijenja društvo, a pojedinac tome daje izuzetan doprinos i o tome ćemo stalno progovarati. Kroz kulturu se to postiže na jedan potpuno novi način. Kao profesor i povjesničar ponosan sam što će Malo rimsko kazalište postati mjesto okupljanja mladih i školaraca – poručio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

U okviru mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja Pula, u sklopu poziva “Revitalizacija kulturne baštine u urbanom području Pula”, Arheološkom muzeju Istre odobreno je sufinanciranje projekta ‘Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta - Pula’ iz EU fonda za regionalni razvoj, a provodi ga u partnerstvu s Turističkom zajednicom Grada Pule. Ukupna vrijednost projekta iznosi 25,4 milijuna kuna, a sufinancira se iznosom od 8,5 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

PROJEKT “DOM IZVAN DOMA” U NOVSKOJ Poludnevni boravak za djecu bez roditeljske skrbi

– Riječ je o izuzetno vrijednom projektu kako za Arheološki muzej tako i za Grad Pulu, Istru i cijelu Hrvatsku jer objedinjava zaštitu vrijednog spomenika, jedinog očuvanog rimskog kazališta na području Hrvatske, a s druge strane stvara kulturne, turističke i druge infrastrukture koje nam omogućavaju da imamo manifestacije na otvorenom. To nam je do sada nedostajalo – rekao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

Projektom rekonstrukcije Malog rimskoga kazališta izvršit će se parcijalna obnova tribina nekadašnjeg kazališta koje je trenutno zatvoreno za posjete i kulturne manifestacije zbog lošeg stanja i predstavlja potencijalno opasno područje. U sklopu građevinskih radova, modernim materijalima rekonstruirat će se dio tribine u skladu s originalnim kazalištem, pristupni putovi kazališta povezat će se sa zgradom Arheološkog muzeja Istre s jedne strane te Pomorskim i povijesnim muzejom Istre s druge strane, dok će mreža pristupnih putova biti obogaćena informativnim i multimedijalnim pločama.

Malo rimsko kazalište jedan je od najvećih i najvažnijih antičkih spomenika u Puli. Do prije desetak godina koristilo se kao jedno od glavnih mjesta za održavanje kulturnih aktivnosti. Arheološki ostaci Malog rimskog kazališta nalaze se u središtu Pule, na istočnoj padini Kaštela. Trenutačno ono nije turistički valorizirano i nije u funkciji razvoja.

Za 2000 posjetitelja

Nakon završetka projekta Malo rimsko kazalište bit će prepoznatljivo kao primjer izvrsnosti u konzervaciji i rekonstrukciji kulturnih dobara što je primarni cilj, ali i kao održivi projekt otvaranja značajnog kulturno-povijesnog nasljeđa prema korisnicima, u kontroliranom korištenju za potrebe učenja, inovacija i poticanja svijesti o konceptu održivog gospodarenja poviješću za potrebe budućnosti.

Obilazak i upoznavanje sa znamenitostima Lukina zagonetna staza prva je turistička ruta Novskom

Po okončanju radova, koje se očekuje u svibnju 2022. godine, Malo rimsko kazalište moći će primiti oko 2000 posjetitelja. U njemu će se održavati međunarodni festival antičkog teatra Drama Mediterana, čije se osnivanje planira u suradnji s Istarskim narodnim kazalištem, zatim programi Pulskog filmskog festivala te druge kulturne manifestacije.

Još iz rubrike