Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Intervju s novoizabranom gradonačelnicom Pleternice Marijom Šarić

'EU projektima potičemo otvaranje novih radnih mjesta'

Foto: Grad Pleternica
Osigurat ćemo da sva djecado 12 godina, bez obzira na primanja roditelja te ostale uvjete, ostvare pravo na doplatak

Na nedavnim lokalnim izborima za novu je gradonačelnicu Pleternice izabrana Marija Šarić (HDZ). Dosadašnja direktorica gradskog Poduzetničkog centra pobjedu je izborila već u prvom krugu sa 62,14 posto glasova, naslijedivši kao njezina najbliža suradnica Antoniju Jozić koja je postala županica Požeško-slavonske županije. Bio je to povod da s novom gradonačelnicom porazgovaramo o sadašnjim i budućim planovima i projektima.

PROJEKT “DOM IZVAN DOMA” U NOVSKOJ Poludnevni boravak za djecu bez roditeljske skrbi

Vaša prva kandidatura za gradonačelnicu završila je pobjedom već u prvom krugu. Jeste li očekivali takav rezultat i što on za vas znači?

Rezultat je odličan i potvrđuje da je sve u Gradu Pleternici strateški planirano, uključivo realizirano te vidljivo. Naime, proteklih gotovo osam godina, koliko radim u timu gradske uprave i gradskih tvrtki, potiče se rad, s pomoću europskih sredstava realiziraju se strateški projekti s ciljem ravnomjernog razvoja svih naselja, povećanja zaposlenosti i povećanja kvalitete života, dok se s pomoću gradskih sredstava rješavaju manji projekti koji se ne mogu financirati bespovratnim sredstvima. Vjerujem da su to moji sugrađani prepoznali te su upravo zbog toga dali podršku kontinuitetu rada koji nastavljam na mjestu gradonačelnice.

Koji su vaši prvi koraci na mjestu gradonačelnice, na što ćete staviti naglasak u svom mandatu?

Kako sam i obećala u kampanji, nakon izbora sam pristupila izradi rebalansa plana proračuna te izmjeni socijalnog programa Grada Pleternice s ciljem uvođenja jedinstvene mjere za naše najmlađe sugrađane – dječjeg doplatka. Osigurat ćemo da sva djeca do 12 godina, bez obzira na primanja roditelja te ostale uvjete, ostvare pravo na doplatak.

Pleternica je poznata po uspješnom povlačenju sredstava iz fondova EU, za što ste kao bivša direktorica Poduzetničkog centra dobrim dijelom i vi zaslužni. Hoćete li nastaviti tim tempom?

Obilazak i upoznavanje sa znamenitostima Lukina zagonetna staza prva je turistička ruta Novskom

U Pleternici se provode projekti u vrijednosti 400 milijuna kuna. Riječ je o projektima kojima je nositelj ili partner Grad Pleternica. Svakako treba napomenuti i gotovo 5 milijuna kuna sredstava koji su povukle naše udruge, bespovratno u stopostotnom iznosu. Osim udruga, brojna su obiteljska poljoprivredna gospodarstva i poduzeća ostvarila potporu za ulaganja u strojeve, opremu, građenje ili razvoj novih djelatnosti. Svaki projekt sa sobom nosi nova radna mjesta, a upravo je to krajnji cilj kojim težimo. Grad ne može otvarati tvornice i zapošljavati u njima, ali kroz europske projekte može se utjecati na nova zapošljavanja, što je cilj održivog razvoja ruralnih krajeva.

Koji su najvažniji projekti koje trenutačno provodite na pleterničkom području i na što su usmjereni?

Najveći je projekt aglomeracije, koji omogućava da naši stanovnici imaju osnovne usluge dostojne stoljeća u kojemu živimo. Uz brojne izazove u provedbi, vjerujem da ćemo dočekati ravnomjernu uslugu u svim našim naseljima. Jedan od vrijednosno najvećih projekata je opremanje i stavljanje u funkciju Interpretacijskog centra Muzej bećarca, koji bi trebao postati motiv dolaska brojnih turista u Pleternicu. Interpretacijski centri mogu generirati znatno povećanje potrošnje. Da je to realno, pokazuje i naš Interpretacijski centar Terra Panonica, koji u lipnju ostvaruje već danas više od 500 posjetitelja.

Proslavljen Dan grada Našica Turizam najveći adut za preokretanje gospodarskih trendova

Svakako je važno spomenuti projekte financirane Europskim socijalnim fondom, kojima se brine o više od 300 korisnika kroz program pomoći u kući. S druge strane, projektima namijenjenima djeci osiguravamo stručnu podršku kroz razvojne i programe deinstitucionalizacije. Kombinacijom infrastrukturnih objekata uređujemo prostore, a kroz projekte Europskog socijalnog fonda i nadležnih ministarstava objektima dajemo život, sadržaj i aktivnosti.

Koje su najvažnije mjere koje Grad provodi u smislu poticanja poduzetništva, obrtništva i poljoprivrede, osobito u vrijeme koronakrize?

Poznato je da u gradu djeluju tri poduzetničke institucije, svojevrsni potporni stupovi razvoju gospodarstva – poduzetnički centar, inkubator i poslovna zona. Poduzetnički centar savjetuje poduzetnike i piše projekte za bespovratna sredstva, brine se o inkubatoru te stoji uz bok poduzetnicima početnicima prilikom razvoja ideje u poduzetnički pothvat. Kada posao poduzetnika naraste uz podršku centra te potporu koju ostvari u inkubatoru te počne graditi halu u poslovnoj zoni, priča dobiva pravi smisao. Dodatno, uz navedenu infrastrukturu provodimo natječaje Programa razvoja gospodarstva gdje poduzetnicima i obrtnicima financiramo nabavku strojeva, opreme, uređenja poslovnog prostora i brojne druge.

Iza pleterničkog Poduzetničkog inkubatora osam je godina uspješnog rada. Kolika je njegova trenutačna popunjenost i koje pogodnosti on nudi poduzetnicima?

Izuzetno sam ponosna na osam godina inkubatora, jer smo kolegice iz centra i ja od prvih dana rada u njemu stvarale nove poduzetničke priče, pretvarale ideju u realizaciju i održavale životnim prekrasno uređene prostore inkubatora, namijenjene poduzetnicima početnicima. Upravo kontinuitet u radu, dugogodišnja suradnja i potpora grada, centra i korisnika inkubatora donijeli su rezultate. Održali smo 89 okruglih stolova, 3596 sati besplatnog informiranja i 1462 sata edukacije. Trenutačno imamo 40 stanara, što u uredima i proizvodnim halama, što virtualnih stanara.

USPJEH OŠ VLADIMIRA VIDRIĆA Stigli su do zlatnog statusa međunarodne ekoškole

Posebno sam ponosna na četiri velike investicije u Poduzetničkoj zoni s planom zapošljavanja 100 djelatnika.

U posljednje vrijeme poduzimate znatne napore u smislu razvoja turizma. Može li Pleternica doista postati turistički centar?

Turizam je nešto od čega se u ruralnom prostoru nažalost još ne može živjeti. No dolasci, brojke, turistička potrošnja govore u prilog tome da turizam može postati grana gospodarstva koja će našim sugrađanima omogućiti lakšu svakodnevicu. Stvarajući mogućnosti da naši poljoprivrednici prodaju svoj proizvod na kućnom pragu, te time uštede na vremenu potrebnom za odlazak i boravak na sajmovima, već smo učinili korak dalje. Nastavimo li rasti istim tempom, turizam može postati pokretač brojnih novih aktivnosti naših sugrađana.

Demografska kriza pogađa cijelu Slavoniju, no u Pleternici se u posljednje vrijeme ipak vide neki pozitivni trendovi u smislu porasta broja novorođene djece. Što planirate poduzeti da taj trend dobije još veći zamah?

Spomenula sam gradski dječji doplatak, neovisan o postojećem doplatku na razini države. Nadalje, uskoro počinje realizacija novih objekata – novog dječjeg vrtića u Kuzmici, gradnja bazena uz postojeći vrtić te niz drugih sadržaja koji će našim najmlađim sugrađanima osigurati ljepše i veselije odrastanje. Vjerujem da će to, uz mjere koje već provodimo, utjecati na pozitivne trendove.