Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Zima u ZOO vrtu

Čimpanze se opuštaju gledanjem crtića i dokumentaraca o - gorilama

Zoološki vrt, Osijek
1/7
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Kako bi životinjama "ubili vrijeme" jer su zbog hladnoće i po pet mjeseci u zatvorenome, timaritelji ih svaki dan - zabavljaju

Čimpanza se lijeno ljulja na užetu, visi široko raširenih ruku i lamata nogama. Na LCD televizoru baš njoj nasuprot, ali s vanjske strane kaveza, iznanada bljesnu svjetlo i na ekranu se pojavi popularni crtić o Pink Panteru. Majmun se iste sekunde glavom naglo naginje prema televizoru koji potpuno zarobljava njegovu pažnju. Barem na nekoliko minuta.

Sasvim je to "normalan" zimski dan u Zoološkom vrtu u Osijeku, u nastambi za čovjekolike medvjede. Kako bi im "ubili vrijeme" jer su zbog hladnoće i po pet mjeseci u zatvorenome, timaritelji ih svaki dan - zabavljaju.

- Ubacujemo im lopte, ili kartonske kutije sa sijenom u koje skrijemo hranu, puštamo im dječje crtiće i dokumentarce o gorilama, ali ne svaki dan, već po par minuta jer se brzo zasite – priča nam Denis Vedlin, rukovoditelj osječkog ZOO-a. U stalnoj su, tako, potrazi za novim idejama. Čimpanze su, dodaje, na razini djeteta od dvije -tri godine. Ne sjede, naravno, sat vremena pred TV-om, napeto zureći, već bace pogled kada ih, primjerice, privuče snažan glas gorile i zvukovi džungle pa opet rade "nešto svoje". No, rezultati se u ponašanju itekako vide – vesele se, zanimaju, razigraniji su.

Padaju u depresiju kad su zatvoreni

- Zamislite da nas zatvore na cijelu zimu! Čimpanze su visokointeligentne i razumiju. Kada su zatvorene, osciliraju u ponašanju, mogu pasti u depresiju ili postati agresivne jedne prema drugima iz toga nezadovoljstva. Nužno je dražiti njihove moždane stanice i animirati ih da bi bile konstnatno aktivne – približava nam Vesna Vincenc Spasovski, veterinarka u ZOO-u. Ona je stava kako se čimpanze najviše vesele Pink Panteru na TV-u, dok je Denis Vedlin uvjeren da su im ipak omiljeni dokumentarci o gorilama.

Kad ne "vise" pred TV-om, majmuni se zabavljaju i odijevanjem, ili samo natežu ubačenu im odjeću. A navečer – pali se disko kugla pa "love" šarene točkice po svom krznu.

U domu žirafa, pak, svira lagana glazba. Plahe su to životinje pa ih se tako, posebice noću, štiti kako ih ne bi uplašili iznenadni zvukovi.

Osječki ZOO prostire se na 11 hektara i dvostruko je veći od zagrebačkoga, ali je "siromašniji" vrstama, broji ih 80-ak. Uređuju upravo novi prostor za merkate.

- Gradimo tunel kroz koji će djeca, a i odrasli, moći ući u nastambu i izroniti u boksu, pod kupolom od pleksiglasa, i tako sami postati merkat – otkiva Vedlin.