Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Na proputovanju iz Bugarske

Grobnički dondolaši posjetili Vukovari i donirali novac za obnovu Vodotornja

Grobnički dondolaši u Vukovaru
Foto: Branimir Bradarić
Grobničke dondolaše dočekao je i pozdravio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji im je i zahvalio što su posjetili Vukovar i Vukovarcima izveli prigodan program

Odjeveni u ovčja krzna i s velikim ovčjim maskama, što su inače i tradicionalne nošnje zvončara grobničkog kraja, danas su u središtu Vukovara prigodan program izveli Grobnički dondolaši. Oni su se na proputovanju iz Bugarske zaustavili u Vukovaru gdje su u nazočnosti velikog broja građana i djece izveli prigodni program.

-Zvončarska tradicija u grobničkom kraju vrlo je duga. Ona korijene vuče još iz vremena kada su vlasnici stada ovaca unajmljivali osobe da sa zvonima i maskama tjeraju zvijeri od ovaca - rekao je dondolaš Frenki Fućak.

Izveli prigodan program

Udruga Grobnički dondolaši osnovana je 1999. godine s ciljem predstavljanja i obnavljanja starih mesopusnih običaja Grobnišćine, a danas broji stotinjak članova među kojima je i petnaestak mališana u dobi od dvije do dvanaest godina. Grobnički dondolaši stalni su sudionici karnevala diljem Hrvatske i inozemstva što ih čini prepoznatljivim simbolom Hrvatske kulture.

Grobničke dondolaše dočekao je i pozdravio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji im je i zahvalio što su posjetili Vukovar i Vukovarcima izveli prigodan program. Ovom prilikom Dondolaši su Penavi uručili i prigodan ček na 20.000 kuna za potrebe obnove vukovarskog Vodotornja. Radi se o sredstvima koje je prikupila Općina Čavle.