Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Izvanredna sjednica Gradskog vijeća

Pumpa na šibenskoj rivi u GUP-u, propada gradnja luksuznog hotela?

benzinska crpka Ina na šibenskoj rivi
1/8
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Odluka o premještanju Inine benzinske crpke na rivi, odnosno produženju koncesije na novih dvadeset godina, izazvalo je brojne prijepore u gradu zbog činjenice da se preko puta crpke gradi novi hotel

Danas je održana 28. izvanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika. Na Dnevnim redu su bile dvije točke, Prijedlog zaključka o ispravku tehničke greške u Izmjenama i dopunama (cjelovitim) Generalnog urbanističkog plana grada Šibenika te Rasprava u svezi koncesije benzinske crpke na rivi.

Gradski vijećnici su s 14 glasova za i jednim suzdržanim glasom prihvatili ispravak tehničke greške u GUP-u. SDP-ovi vijećnici napustili su Gradsko vijeće jer, kako je rekao njihov vijećnik Ivan Rajić, nisu željeli sudjelovati u izglasavanju nečega što graniči sa sivom zonom. U raspravi oporba je napadala vladajuće te isticala da nije riječ o tehničkoj pogrešci u GUP-u, odnosno da nije poštovan temeljni dokument, a to je Strategija razvoja grada Šibenika, javlja Šibenik IN.

Podsjetimo, odluka o premještanju Inine benzinske crpke na rivi, odnosno produženju koncesije na novih dvadeset godina, izazvalo je brojne prijepore u gradu zbog činjenice da se preko puta crpke gradi novi hotel. Na produljenje koncesije reagirali su i investitori, tvrtka 'Riva Sunca'. Istaknuli su da gradonačelnik pozitivnim mišljenjem za nastavak rada crpke na rivi krši sva svoja obećanja, ali i planske dokumente - GUP-a Grada Šibenika i Strategiju razvoja grada.

Tehničke pogreške pri izradi prostornih planova događaju se i drugima

Kao predstavnica nositelja izrade Izmjena i dopuna (cjelovitih) GUP-a grada Šibenika, pročelnica Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Madlena Roša Dulibić, uvodno je na sjednici obrazložila što zakon definira tehničkom greškom, izvijestili su iz Grada Šibenika.

Također je gradskim vijećnicima pročitala mišljenje nadležnog Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje navodi kako "greškom u odlukama o donošenju dokumenata prostornog uređenja smatra neispravno uneseni ili ispušteni podatak, tekst, oznaka, odnosno pokazatelj za koji se nedvojbeno može utvrditi da se radi o grešci ili koji se (ne)nalazi u elaboratu i odluci o donošenju prostornog plana u javnoj raspravi na koji nije bilo primjedbi ili da je greškom propušteno prihvaćenu primjedbu na odgovaraju način unijeti u kartografski ili tekstualni dio prostornog plana".

Pročelnica je pojasnila da su tehničke pogreške pri izradi prostornih planova događaju mnogim općinama, gradovima i županijama dodajući kako je benzinska postaja na rivi postojala u grafičkim prikazima priloženim na javnoj raspravi u GUP-u kao i u tekstualnim dijelu plana.

Ljiljana Doležal iz tvrtke URBing d.o.o., izrađivača GUP-a, pojasnila je kako je uopće došlo do tehničke podrške pri izradi plana. Kazala je da se greške događaju zbog golemosti podataka i tehnologije izrade plana.

GUP se donosi za otprilike pet godina te može biti naknadno izmijenjen

Ante Županović s SDP-ove liste pitao ju je zašto se nije pratila Strategija razvoja grada Šibenika. Doležal mu je odgovorila kako strategija važi 20 godina, a GUP se donosi za otprilike pet godina te može biti naknadno izmijenjen.

- Nije nama nestao simbol pumpe na rivi, nego su nestale sve pumpe u gradu – objasnila je pogrešku Doležal.

Rajić je ponovio kako se GUP nije donosio u skladu sa šibenskom razvojnom strategijom te dodao kako ne postoji ispravak tehničke greške u slučaju pumpe na rivi, već se mora ići u izmjenu i dopunu GUP-a čemu prethodi javna rasprava, javlja Šibenik IN.

- Izrada GUP-a temelji se na raznim dokumentima. Kako je GUP provedbeni dokument, on je odraz trenutka i ne znači da mora sadržavati sve elemente strategije – odgovorila je autorica GUP-a koji je izglasalo Gradsko vijeće.