Izbornik
Naslovnica Vijesti Hrvatska
Djeca s teškoćama

"Kino za sve" sa senzornim projekcijama u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici i Bjelovaru

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Djeca na tim projekcijama smiju šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova

Pod motom "Kino za sve i dostupno svima“  Hrvatski filmski savez tijekom travnja, mjeseca u kojem se posebno ukazuje na potrebu za osvještavanjem poremećaja iz autističkog spektra, organizira senzorne projekcije u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici i Bjelovaru, s ciljem da se pokaže kako su osobe s tim poremećajem važan i sastavni dio društva.

Financirano najvećim dijelom iz fondova EU Besplatne sportske aktivnosti za djecu i mlade s teškoćama

Posebne projekcije, namijenjene djeci s teškoćama u razvoju, posebno onima s poteškoćama senzorne integracije, održat će se u kinu Tuškanac, 11. travnja, u Varaždinu, u kinu Gaj, 15. travnja, u Koprivnici u kinu Velebit, 16. travnja te u Bjelovaru, 30. travnja, u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar.

Ovaj put gledat će film Nevjerojatna priča o divovskoj kruški, koji govori o avanturi najboljih prijatelja, slona Sebastijana i mačke Prugice.

Iz HFS-a ističu kako je film za senzornu projekciju pomno biran kako bi ga djeca sa senzornim poteškoćama mogla pratiti, što znači da će svjetla biti prigušena, a ne ugašena i da će zvuk biti tiši u odnosu na onaj na koji smo navikli u kinima.

Vukovarski leptirići Udruga Vukovarski leptirići Nova metoda za bolju percepciju i obradu zvuka

- S obzirom na to da djeca sa senzornim poteškoćama mogu imati teškoće uzrokovane preosjetljivošću na jake boje, svijetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno. Sukladno tome animirani filmovi koji su odabrani da sudjeluju u ovom projektu su senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu za djecu sa senzornim poteškoćama - napominju.

Izuzetno je važna radnja i pouka koju nosi film, da bude poticajna u osvješćivanju temeljnih ljudskih vrijednosti.

- Na senzornim projekcijama djeca su na prvom mjestu, tako da njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom kino za sve dostupno svima. Tako se ruše sve predrasude i stereotipi, te se različitost percipira kao bogatstvo, a uči se na spontani način kroz zajedništvo od najranije dobi. Djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici, kasnije postaju pojedinci koji su tolerantniji, te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti - ističe se.

Izožena su 52 rada učenika, a neki su završili i u kalendaru za 2019. Sisak Izložba likovnih radova u sklopu projekta Rukom pod ruku

Djeca na tim projekcijama smiju šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine Eva Brlek, stručnjakinja u području edukacijske rehabilitacije i psihoterapije i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti.

Projekt su prepoznali Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez u čijem su kinu Tuškanac projekcije prvi puta i održane, te Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Ideja je da se barem jednom mjesečno diljem Hrvatske prikazuje animirani film prilagođen djeci sa senzornim poteškoćama s ciljem njihove što uspješnije integracije i inkluzije u lokalnu zajednicu.

Svi zainteresirani trebali bi potvrditi svoj dolazak do 10. travnja na e-mail: lea.stranjgar@hfs.hr ili na broj mobitela 0918811900 s informacijama o broju potrebnih mjesta.

Darko Puljašić “Zajedno u športu” Uključivanje u zajednicu igranjem pikada, plivanjem i kuglanjem